Slovenija
35 ogledov

Erjavec in Gutman oproščena

Karl Erjavec in Albin Gutman. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Nekdanji obrambni minister Karl Erjavec in nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman nista kriva nevestnega dela. Tožilka napovedala pritožbo.

Tožilstvo je Erjavcu in Gutmanu očitalo nevestno delo v službi pri nakupu finskih oklepnikov, saj naj bi povzročila vsaj za 16,8 milijona evrov škode, zlasti z naročilom 25 neopremljenih osemkolesnih oklepnikov. Poleg tega jima je tožilstvo očitalo, da sta od sprva načrtovanih 70 patrij, opremljenih s 30-milimetrskim topom, naročila le šest takšnih. Erjavec je ves čas sojenja zatrjeval, da je zadeva politično motivirana. Odvetnika obeh obtoženih pa sta že pred časom dejala, da pričakujeta oprostilno sodbo. Sodbo so jima izrekli po dobrih štirih mesecih tajnega sojenja.

Ljubljansko okrajno sodišče je razsodilo, da nekdanji obrambni minister Karl Erjavec in nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman nista kriva nevestnega dela v službi.

Potencialna škoda ni nevestno delo
Oproščena sta bila, ker jima tožilstvo ni uspelo dokazati, da sta kakorkoli oškodovala državni proračun.

 "Nevestno delo preraste v kaznivo dejanje šele, ko nastane škoda," je dejal sodnik in v obrazložitvi povedal, da sta Erjavec in Gutman dva dni pred podpisom naročila preklicala prvotno naročilo. S tem sta število bolje opremljenih oklepnikov zmanjšala in naročila manj oklepnikov, ki so bili tudi slabše opremljeni.

Po besedah sodnika bi to v prihodnosti lahko imelo vojaške (v okviru Nata) in politične posledice, nikakor pa ne more imeti finančnih posledic. V prihodnosti bodo zaradi nadgradnje oklepnikov najverjetneje nastali stroški, vendar ni nujno. Potencialne škode pa se ne da očitati kot nevestno delo.

 Tožilka je takoj napovedala pritožbo. Erjavec je po sojenju dejal, da je za njim depresiven proces in da nikomur ne privošči, da bi nedolžen moral hoditi na sodišče.

Korekten proces
Sodnik je poudaril, da je bilo sojenje, čeprav je bilo zaprto za javnost in je bilo slišati marsikateri očitek Erjavca na račun tožilke, kvalitetno in profesionalno.

Pahorju in vladi bi grozila dosmrtna ječa
Na odločitev sodišča v aferi Patria so se zvrstili politični odzivi.

 "Če bi Erjavec in Gutman dobila po šest mesecev zapora zaradi nevestnega dela v službi, bi Pahorju in vladi iz enakih razlogov grozila najmanj dosmrtna ječa," so prepričani v SDS.

Menijo, da je bilo sojenje "tajna farsa". "No, kljub temu Zalarjeva izbranka Branka Zobec Hrastar (spomnimo se samo enotnosti njunih stališč v napadu na Barbaro Brezigar ob preiskavi napak policije v aferi Baričevič) svoje trhle obtožnice ni uspela ubraniti niti na tajnem sodnem procesu. Fiasko, da mu ni para daleč naokrog," so še zapisali.

Opozarjajo, da bi se morali vladajoči resno lotiti pogajanj o reprogramiranju pogodbe in zmanjšanju števila naročenih oklepnikov, namesto tega pa se spotikajo ob lastna polena.

 

SD in kabinet predsednika vlade se na sodbo še nista odzvala.

 

Hitro sojenje za vse
V SLS so pozdravili hitro vodenje postopka, vendar pričakujejo, da bodo "slovenski preiskovalni organi ter sodišča s takšno hitrostjo in učinkovitostjo začela delovati tudi v vseh drugih primerih, v primeru sumov mnogo hujših anomalij ter kršitev zakonov tako s področja gospodarskega in korporacijskega upravljanja v slovenskem gospodarstvu ter primerih množičnih kršitev delovnopravne zakonodaje".

 

Tudi v LDS pozdravljajo "relativno hitro zaključen postopek v upanju, da bodo tudi drugi sodni postopki v zadevi Patria enako hitro vodeni".

Vodja poslanske skupine Zares Franco Juri meni, da je bila oprostilna sodba v marsičem pričakovana. Dodaja, da sodišče spoštuje in zato razsodbe ne problematizira.

Vodja SNS Zmago Jelinčič je to, da je bilo sojenje zaprto za javnost, označil za "popolno neumnost". V demokraciji bi "morali zadeve objavljati tako, da bi vsi vedeli, za kaj gre," je dejal za STA.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.