Slovenija
20 ogledov

Erjavec in Pusićeva sta se uskladila

Srečanje Erjavca in Pusićeve Twitter/MZZ
Zunanja ministra Slovenije in Hrvaške, Karl Erjavec in Vesna Pusić, sta na srečanju na gradu Strmol danes uskladila vsebino skupnega pisma za Banko za mednarodne poravnave (BIS) v Baslu.

O problematiki LB sta se pogovarjali slovenski zunanji minister Karl Erjavec, njegova hrvaška kolegica Vesna Pusić ter strokovnjaka France Arhar in Zdravko Rogić. Zunanja ministra sta se dogovorila, da bosta banko zaprosila za podporo pri nadaljevanju pogajanj držav naslednic o vprašanju prevzema jamstev SFRJ za stare devizne vloge v okviru nasledstva.

Slovenija in Hrvaška sta pripravili vsaka svoj predlog besedila, danes pa sta ministra na srečanju, na katerem sta bila tudi finančna strokovnjaka Zdravko Rogić in France Arhar, skupno pismo podpisala, je na novinarski konferenci po srečanju potrdil Erjavec. Pismo bosta poslala v teh dneh.

Pismo ne bo skupno

Na vprašanje kako to, da pismo ne bo skupno, kot je bilo napovedovano, je Erjavec dejal, da si želi, da bi čim več držav sodelovalo pri tem pismu. Kot je dodal, je stališče Slovenije, da je sporazum o nasledstvu edini dokument, ki ustrezno ureja ta vprašanja in je zato treba dati pobudo, da se znova začnejo pogajanja.

Pusićeva dejala, da memorandum zadeva le prenesene devizne vloge, ki po njenih besedah obstajajo le na Hrvaškem. "Vprašanje ostalih oblik vlog, ki sicer deloma obstajajo tudi na Hrvaškem, v celoti pa v drugih naslednicah, kjer ni prenesenih vlog, pa je posebno vprašanje, ki ne izhaja iz memoranduma," je dodala.

"Se pa mi tudi strinjamo, da se je treba o tem problemu pogovarjati," je dejala in dodala, da je tu "minister Erjavec nase prevzel, da bo pozval vse naslednice, da se vključijo v reševanje tudi tega drugega vprašanja, ki ni predmet memoranduma".

NLB na Hrvaško

Oba ministra sta na novinarsko vprašanje tudi zatrdila, da sedaj, ko je Hrvaška članica EU, kjer velja prost pretok blaga in storitev, ni več ovir, da NLB ne bi vstopila na hrvaški trg. "V skladu s članstvom v EU lahko s 1. julijem katerakoli banka z območja EU svobodno odpre svojo podružnico na Hrvaškem," je dejala Pusićeva.

Hrvaška ministrica je na novinarsko vprašanje tudi potrdila, da hrvaška vlada pooblastil bankama za tožbe proti LB in NLB na hrvaških sodiščih ne bo umaknila. Kot je dejala, se bo problem prenesenih vlog reševal v okviru BIS "v času zastoja sodnih postopkov".

Po besedah Pusićeve je "memorandum odprl možnost, da v kolikor obe stranki v postopku to zahtevata, se postopki ustavijo". "V tem primeru obstaja prostor, da se reši problem prenesenih vlog pod okriljem BIS. Če se uspe rešiti pod okriljem BIS, v kar sem prepričana, potem bodo sodni postopki postali brezpredmetni," je dodala.

Erjavec pa je dejal, da po razumevanju Slovenije memorandum določa mirovanje tožb proti LB in NLB na hrvaških sodiščih do končne rešitve. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo do končne rešitve kmalu prišlo in da so vprašanja sposobni rešiti pod okriljem BIS.

Pusićeva ni želela komentirat inižje plače Bratuškove

Erjavec je srečanje označil za uspešno, saj sta s hrvaško kolegico storila korak naprej pri reševanju vprašanja LB, kot tudi pri utrjevanju prijateljskih odnosov med državama. Rešitev pričakuje do konca leta oziroma v začetku prihodnjega leta.

Današnjega zmanjšanja plač slovenskim državnim uslužbencem, tudi slovenski premierki, Pusićeva ni želela komentirati, Erjavec pa je dodal, da se je tudi njemu danes znižala plača, kar je sicer označil za stalnico v njegovi ministrski karieri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.