Slovenija
2 ogledov

Erjavec in Židan Cerarju: Ukrepaj!

koalicijska pogodba Anže Petkovšek
V koaliciji se stopnjuje pritisk zaradi slabe banke, koalicijska partnerja od premierja zahtevata ostro ukrepanje, Erjavec govori o razrešitvah.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec in prvak SD Dejan Židan sta na koalicijskim vrhu pri premierju Miru Cerarju v petek zvečer ostro nastopila proti dogajanju v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), govorili pa so tudi o očitkih na delo Banke Slovenije.

Pri slednji je koalicija finančnemu ministru Dušanu Mramorju naložila, da v 14 dneh pripravi paket ukrepov. Karl Erjavec in Dejan Židan pričakujeta tudi osebno odgovornost.

 

"Imeli smo zelo temeljite pogovore v zvezi z zadnjimi dogodki, povezanimi z Banko Slovenije," je v izjavi novinarjem po koncu vrha povedal prvi mož DeSUS Erjavec. Dogovorili so se, da pride v sredo na sejo vlade guverner Boštjan Jazbec in bodo ministrice in ministri tako iz prve roke lahko izvedeli, ali so bili postopki transparentni in v skladu s predpisi in postopki EU.

Kot je dodal predsednik SD Židan, je Jazbec sam predlagal, da pride na vlado. To bo prva točka razprave, tako da časovne omejitve pri njej ne bo.

"Pričakujemo določene menjave"

Druga vroča tema pa je bila DUTB, pri kateri imata SD in DeSUS precej pomislekov. "Nezadovoljni smo z višino nagrad, tudi z delom nekaterih v vodstvu, dogovoriti se bo treba glede strategije," je našteval Erjavec.

Konkreten sklep srečanja je, da bo minister za finance v roku 14 dni pripravil paket ukrepov, ki jih bo obravnavala vlada. Stranka DeSUS bo, upoštevajoč negativno poročilo Računskega sodišča in komisije za preprečevanje korupcije, terjala tudi odgovornost vodstva "in pričakujemo določene menjave", je dodal Erjavec.

Podobno glede DUTB razmišljajo v SD. "V naši stranki je glede delovanja DUTB veliko nezadovoljstva," je dejal Židan. Tako zaradi splošnih ugotovitev - nekatere postopke že preiskujejo organi pregona - kot tudi zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije in Računskega sodišča.

"Pomembno je, da se je koalicija odločila, da ministrstvo za finance pripravi seznam ukrepov. Pričakujemo, da bo šlo tudi za individualno odgovornost in da se slaba dejanja tokrat ne bodo pokrila s kolektivno odgovornostjo," je poudaril prvak SD, v kateri problem vidijo tudi pri plačah v DUTB. V državi, kjer je minimalna plača nižja od praga revščine, so plače, kot jih prejema vodstvo DUTB, "enostavno nemoralne", je menil Židan. Pri družbah v državni lasti bi morala biti po njegovem mnenju merilo predsednikova plača. Vsaka, ki bi presegala ta prag, pa bi morala biti stvar "zelo pomembnih argumentov".

Židan je spomnil še na omejevanje plač direktorjem v državnih podjetjih v času ene od prejšnjih vlad. "Takrat so govorili, da bodo šli direktorji v tujino. Pa niso šli, čeprav bi bilo dobro, da bi kateri šel," je opozoril prvak SD.

Beseda pa je nanesla tudi na seznam terjatev za prodajo, ki ga je pripravila DUTB. Tudi glede tega je precej pripomb, SD je na primer predvsem skeptičen zaradi časovnice. A bo tudi na to temo Mramor pripravil več pojasnil, sta povedala Erjavec in Židan.

Komentarjev 1
  • dragec 06:48 14.februar 2015.

    Ubogi Cerar, kaj bo ukrepal, plešastega na oblast, njega se vsi bojijo, celo US