Slovenija
65 ogledov

Erjavec izboril uskladitev pokojnin, Kopač Mrakovi podpora

Karel Erjavec Saša Despot
Erjavec napovedal podporo Kopač Mrakovi in potrdil, da je bil dosežen dogovor za izredno uskladitev pokojnin. Od kje bodo vzeli sredstva za izredno uskladitev pokojnin, ni znano, kot tudi ne, kdaj bo do nje prišlo.

Predsednik SD Dejan Židan je po sestanku pojasnil, da so danes več časa kot razpravi o zaupanju ministrici namenili drugim temam. Najpomembnejša je bila razprava o tem, od kod vzeti denar za izredno uskladitev pokojnin, za katero se je sicer koalicija enotno zavzela. Realne možne vire za uskladitev pokojnin bo preučila delovna skupina s finančnim ministrom Dušanom Mramorjem.

Po Židanovem mnenju so danes uspeli posameznikom dokazati, da usklajevanje pokojnin na način, da se za ljudi v stiski vzame denar drugim ljudem v stiski, preprosto ne gre. SMC in DeSUS namreč namigujeta, da bi denar vzeli resorju ministrstva za delo. "Glede na to, da se gospodarski položaj izboljšuje, je logično pričakovati, da se tudi pritisk na socialne transferje zmanjšuje," je v izjavi novinarjem pojasnil minister Boris Koprivnikar.

Verjame, da lahko najdejo drug vir

Ministrica Anja Kopač Mrak je ocenila, da na področju ministrstva za delo ni rezerv za uskladitev pokojnin. Uskladitev je potrebna, a to po njenem mnenju ne bo pomenilo, da bo manj upokojencev upravičenih do varstvenega dodatka. Tako verjame, da v proračunu zmorejo najti drug vir.

Poudarila je tudi, da na pogojevanja v zvezi s tem ne pristane. Erjavec je namreč podporo ministrici na interpelaciji pred koalicijskim vrhom pogojeval z njeno zagotovitvijo izredne uskladitve pokojnin. Tudi Židan je dejal, da jih je izjava Erjavca presenetila, sicer pa je ocenil, da s stranko DeSUS dobro sodelujejo

"Kdaj hodijo upokojenci na dopust je relativno"

Erjavec je že dalj časa zahteval, da uskladitev opravijo do poletnih dopustov. Po srečanju koalicije pa je dejal, da ne more točnoo povedati, kdaj bo do uskladitve prišlo. V igri sta avgust ali september. "Nisem popustil. Kdaj hodijo upokojenci na dopust, je relativna stvar, nekateri avgusta, nekateri septembra," je dejal.

Po besedah Erjavca so bili zadovoljni tudi z odgovori glede drugih tematik na socialnem področju. Pričakujejo pa spremembe v smeri učinkovitega dela, je povedal in zagotovil podporo ministrici Kopač Mrakovi na interpelaciji. Zadnjo besedo mora sicer še reči poslanska skupina SMC, ki se bo z ministrico sestala v torek.

 

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 14
  • sprehajalec 22:32 04.junij 2016.

    Erjavec izboril uskladitev pokojninSe je kje odprla kakšna možnost novih kreditov za uskladitev? Z njihovim vračanjem se seveda v Sloveniji nihče ne obremenjuje. Je pa res, da se tudi v pokojni Jugi ni nihče pretirano.

  • Avatar praufo
    praufo 15:53 04.junij 2016.

    KAHL je zakon, če njega ni, bodo predčasne volitve, če na volitvah ne bo desusa, bo kolaps in spet predčasne volitve. ljudje pejte na volitve in volite kahla,da ne bi bilo težav ... To je Slovenija !

  • Papaja Popi 10:31 04.junij 2016.

    dragecNekateri bodo dobili 1,2 € - 2 € in ti so v večini.Tistih z 3 € povišice na mesec je bore malo.