Slovenija
24 ogledov

Erjavec je z grožnjo koaliciji dosegel svoje

seja dz Saša Despot
Erjavec je dosegel svoje, DeSUS bo podprl rebalans proračuna. v katerem bo uskladitev pokojnin.

Mala koalicijska drama se je končala s kompromisom. DeSUS bo podprl rebalans proračuna, v zameno je dobil uskladitev pokojnin z gospodarsko rastjo, a denar za uskladitev pokojnin bo šele prihodnje leto. Da je koalicija usklajena, je SMC objavila na Twitterju. 

Poslanska skupina DeSUS je dobila zagotovilo, da se bodo pokojnine za leto 2015 uskladile, če bodo prihodnji teden objavljeni podatki pokazali, da je bila gospodarska rast v letu 2014 več kot 2,5-odstotna. 

Pred tem se je odvila prava manjša drama. Glasovanje na seji državnega zbora so najprej prekinili za 45 minut zaradi usklajevanja poslanskih skupin. Seja naj bi se nadaljevala ob 17.15, a so takoj zahtevali novo prekinitev, še za 45 minut. 

Prvak DeSUS Karl Erjavec je vztrajal, da DeSUS ne bo podprla rebalansa proračuna, če ne prejme zagotovila o usklajevanju pokojnin. "Finančni minister Dušan Mramor ne razume, da je koalicijska pogodba zaveza," je Erjavec ocenil pred prihodom premierja Mira Cerarja v DeSUS. Ali se lahko zato zatrese koalicija, pa odgovarja, da to ni njihov problem.

Erjavec je dejal, da mu minister za finance Dušan Mramor v današnjem pogovoru ni dal zagotovil glede usklajevanja pokojnin v primeru presežene 2,5-odstotne gospodarske rasti. DeSUS zagotovilo pričakuje še danes, sicer ne bodo podprli rebalansa proračuna, o katerem bo DZ glasoval danes pozno popoldne.

Pogodbo so podpisali z Cerarjem, ne z Mramorjem

"On ne razume, da je koalicijska pogodba zaveza. On to gleda s finančnega stališča," je po pogovoru z Mramorjem dejal Erjavec.Po njegovih besedah ne gre za razmerje med finančnim ministrom in DeSUS: "Koalicijsko pogodbo smo podpisali s predsednikom SMC in on bo povedal, ali želi, da podpremo proračun. Če bo usklajevanje, ga bomo, če ne, pa ga ne moremo."

Na vprašanje, ali se lahko zato zatrese koalicija, pa Erjavec odgovarja, da to ni njihov problem. "Mi vemo, kaj smo zapisali v koalicijsko pogodbo in pri tem vztrajamo," je dodal. Mramor je namreč Erjavcu povedal le, da usklajevanja pokojnin ne bo, če ne bo denarja. "A mi na take pogoje ne moremo pristati. To naj bi povedal takrat, ko smo podpisovali koalicijsko pogodbo," je dodal.
Mramor tako ni zagotovil, pravi Erjavec, da bi sredstva za usklajevanje pokojnin v prihodnjem januarju zagotovili s proračunom za leto 2016.

Deset poslancev lahko odkloni podporo

Če slednjega ne bodo prejeli, deset poslancev DeSUS rebalansa po njegovih besedah ne more podpreti. Ali bi v tem primeru utegnili zagroziti z izhodom iz koalicije, ni še želel govoriti. Tudi Erjavec še ni pojasnil, kaj pomeni za rebalans proračuna, če z Mramorjem za zdaj še nista našla soglasja.

Erjavec je bil sicer po sredinem koalicijskem sestanku po zagotovilih Cerarja in finančnega ministra Dušana Mramorja glede zahtev pri pokojninah pomirjen. DeSUS je namreč predlagal, da se valorizacija opravi letos, sredstva v ta namen pa predvidijo v proračunu za leto 2016 in se tako določilo uresniči v januarju prihodnje leto.

Zahtevajo uskladitev z gospodarsko rastjo

A je Erjavec pričakoval, da bo Cerar tudi javno povedal, da se bodo ob več kot 2,5-odstotni gospodarski rasti pokojnine usklajevale.

"Tega nisem slišal, zato pri nas vlada precejšnja negotovost, kako bomo podprli rebalans proračuna," je Erjavec dejal v četrtkovi izjavi novinarjem ob robu seje DZ.

Usklajevanje pokojnin v primeru omenjene gospodarske rasti določa tudi koalicijski sporazum.

Da v DeSUS pričakujejo le izpolnjevanje koalicijskega sporazuma, je danes poudaril tudi poslanec in podpredsednik te stranke Tomaž Gantar. Po njegovih besedah pričakujejo zagotovilo, "ki stoji in ne bo izpuhtelo neznano kam".

Če pa ostane brez zagotovil glede usklajevanja pokojnin, se tudi po Gantarjevem mnenju lahko zgodi, da bodo v DeSUS glasovali proti rebalansu. Verjetno bi v tem primeru vsak glasoval po svoji vesti, "kar je verjetno v smer, da ne bi potrdili rebalansa", je dodal.

Pritrdil je, da bi v tem primeru lahko tudi padla koalicija.

Komentarjev 19
  • Ferluci 14:56 21.februar 2015.

    Večni blefer

  • Lavdan 12:44 21.februar 2015.

    Korrrl je Korl, muhast in zvit a vse samo za svojo rit. Vse kar je do sedaj naredil ni vredno nič. Same velike besede za naivne volivce , a vse skupaj ena velika zgaga.

  • marabunta 12:35 21.februar 2015.

    uhhhh, zdaj sem si pa oddahnila, rešeni smo !!.....grem takoj rezervirat eno križarjenje !! hvala ti Karli !!