Slovenija
3 ogledov

Erjavec: Koalicija se mora ukvarjati s krizo

Karl Erjavec 24-01-12 Boštjan Tacol
Koalicija bo težko državo izpeljala iz krize, če bo odpirala ideološke teme, je kritičen zunanji minister Karl Erjavec
"Nimamo časa, da bi se igrali z ideološkimi temami, moramo začeti reševati probleme tudi v sodelovanju z opozicijo," je kritičen slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki se mudi v Dubrovniku na mednarodni konferenci Croatia Summit 2012.

Trdi, da je Slovenija v gospodarskih in finančnih težavah, stanje v bančnem sistemu pa ni povsem jasno, saj vlada ne more dobiti podatkov o tem, kakšna posojila sta dajali Nova Ljubljanska banka (NLB) in Nova kreditna banka Maribor (NKBM).

O tem bo stranka DeSUS razpravljala tudi na izvršnem odboru v torek. "Glede na to, da gre za državni banki, ima vlada določeno odgovornost. Iz poročila Banke Slovenije vemo, da so nekatera podjetja, v katerih je bil samo eden zaposlen, dobivala tudi po 50 milijonov evrov posojil brez zavarovanj, podjetja pa so danes v stečaju," je spomnil Erjavec.


Brez posojil ne bo šlo

Erjavec je spomnil, da bo Slovenija letos potrebovala nekaj več kot milijardo evrov posojil, da bo lahko izpolnila obveznosti iz proračuna, kot so plače ter obveznosti do pokojninske blagajne, zdravstva in šolstva.

"Slovenija ni v težavah samo zaradi globalne gospodarske krize, temveč tudi zaradi tajkunskih zgodb. Mislim, da je čas, da vlada odpre to vprašanje,"
je kritičen Erjavec.


Na dnevnem redu tudi pokojnine

Po pričakovanjih bo DeSUS razpravljal tudi o pokojninah. Kot je Erjavec dejal že v četrtek, se je s premierjem Janezom Janšo dogovoril, da bodo koalicijski partnerji na sestanku obravnavali znižanje pokojnin in pregledali, ali je kje prišlo do napake in neupravičenih znižanj.

Ministru za delo, družino in socialne zadeve Andreju Vizjaku so tudi naložili, da pripravi pregled znižanj pokojnin, nato se bodo predsedniki koalicijskih strank tudi sestali. Po Erjavčevih ocenah bi to lahko bilo že v ponedeljek.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.