Slovenija
15 ogledov

Erjavec: "Naj naredijo, kar hočejo"

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Na zadnji obravnavi v sojenju nekdanjemu obrambnemu ministru Karlu Erjavcu in nekdanjemu načelniku Generalštaba Slovenske vojske Albinu Gutmanu so prebrali sklepne govore. Sodba bo znana v ponedeljek.
Upam, da bodo povedali, kdaj bo razsodba, da bom dal 'ta mašno' obleko gor.
Karl Erjavec glede sojenja o Patrii

Karl Erjavec je po obravnavi povedal, da je v sklepni besedi razložil, da "tožilstvo zlorablja svoje pristojnosti". Želi mu namreč dokazati, da je zaradi mitraljezov oškodoval državo, pri čemer pa je bilo po besedah nekdanjega obrambnega ministra dobavljenih šele 21 mitraljezov, "pa še te vse potrebujemo". "Vse skupaj je politična farsa," je poudaril.

"Naj naredijo, kar hočejo. Jaz vem, da bom na končni instanci dokazal svojo nedolžnost," je na vprašanje, kakšno sodbo pričakuje, dejal Erjavec. Prepričan je, da je v ozadju sojenja in v ozadju tožbe vlade za ničnost pogodbe s Patrio kapital. Posel z oklepniki se namreč hoče prenesti na tistega, ki na razpisu ni uspel, je prepričan Erjavec.

Sodbo bo sodišče razglasilo v ponedeljek ob 14.30. Tako razglasitev kot obrazložitev sodbe bosta predvidoma javni.

Erjavčev odvetnik Luka Podjed je dodal, da tožilka v današnjem sklepnem govoru ni predstavila nobenega novega dokaza ali argumenta. "Še več, po moji oceni je selektivno in iz konteksta jemala vsebino posameznih dokazov in izpovedi prič in na ta način poskušala prikazati, da je imela prav, ko je vložila obtožni predlog zoper mojega klienta," je povedal.

Po besedah odvetnika Emila Zakonjška, ki zastopa Albina Gutmana, noben od dokumentov, na podlagi katerih je tožilstvo gradilo svojo obtožbo, ne dokazuje "niti nevestnega dela, še manj pa škode". Kot je pojasnil, bi bila škoda objektivni pogoj kaznivosti, vendar pa ni nastala, niti ni bila izkazana v proračunu. Zakonjšek v ponedeljek pričakuje oprostilno sodbo.

Odvetnik je pred štirinajstimi dnevi povedal, da pričakuje oprostilno sodbo. "Preseneča me, da tožilstvo še vztraja pri tej zadevi, ker izhaja iz predpostavke, da se bo pogodba, ki je bila podpisana, tudi realizirala in izvajala," je pojasnil Zakonjšek.

Sodišče je danes zaslišalo še brigadirja Dragana Bavčarja in poveljnika sil SV Branimirja Furlana, ki zaslišanja sama nista komentirala. Podjed je povedal, da sta oba potrdila tezo obrambe, da škoda v postopku nakupa patrij ni nastala.

Pričala Ljubica Jelušič
Sojenje se je začelo novembra lani. Januarja se je nadaljevalo s pričanjem obrambne ministrice Ljubice Jelušič in načelnika Generalštaba Slovenske vojske Alojza Šteinerja, krovna priča tožilstva pa je bil izvedenec obrambne stroke Erik Kopač.

"Ne razumem, zakaj je ta proces tako dolgotrajen, razen če je pač zadaj političen motiv, da se me diskreditira."
Karl Erjavec

Erjavcu in Gutmanu tožilstvo očita nevestno delo v službi pri nakupu finskih oklepnikov, s katerim naj bi povzročila vsaj za 16,8 milijona evrov škode. Očita jima tudi, da sta od sprva načrtovanih 70 patrij, opremljenih s 30-milimetrskim topom, naročila le šest takšnih patrij. V obrambi očitke tožilstva ves čas zavračajo, saj škoda po njihovem mnenju ni nastala.

Državna tožilka ne komentira
Obtožni predlog je spisala državna tožilka Branka Zobec Hrastar, ki izjav ne daje, medtem ko obramba vseskozi opozarja javnost, da sta Erjavec in Gutman nedolžna. Zadeva je po Erjavčevem mnenju politično motivirana, šlo naj bi za verodostojen, zapleten postopek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.