Slovenija
26 ogledov

Erjavec: Najbolje, da bi odstopil

Stanko Stepišnik Saša Despot
Direktor družbe Emo Orodjarna Miran Šrot je dejal, da se s pritiski na gospodarskega ministra Stepišnika zaradi prijave družbe na Spiritov razpis dela velika škoda. Koalicija besni.

Direktor družbe Emo Orodjarna Miran Šrot pojasnjuje, da se družba, ki je v solastništvu gospodarskega ministra, pripravlja na razpis, ki spada pod okrilje gospodarskega ministrstva. "Delamo na tem, da projekt prijavimo na razpis, rok se izteče 25. novembra. Na razpisu smo vsi enaki, mi delamo samo za izvoz, pripravljamo pa projekt, ki je razvojno naravnan in bo pripomogel k še večji konkurenčnosti našega podjetja," poudarja Šrot.

Sprašuje se, ali se morda druga podjetja bojijo njihove prijave, ker jih je strah konkurence. "Do ponedeljka, ko se bo iztekel rok, je sicer še nekaj časa," je dodal.

Družba Emo Orodjarna je že bila med uspešnimi kandidati za sofinanciranje prek javnega razpisa za spodbujanje tehnološko razvojnih projektov v letih 2013 in 2014. Družba bo v dveh letih na podlagi tega razpisa prejela skupno 348.500 evrov. Čeprav se je minister iz postopkov odločanja o dodelitvi sredstev izločil, je to sprožilo številna negodovanja.

Bratuškova naj udari po mizi

V koalicijskih SD, DL, in Desus so razburjeni. SD so opozorili na visoka merila, ki si jih je vlada zastavila za delovanje ministrov in poslancev, a je na "drsalnici" zdrsnila že dvakrat. Poleg Stepišnikovega primera izpostavljajo še imenovanje Gašparja Gašparja Mišiča na čelo Luke Koper. Ob tem Igor Lukšič izpostavlja, da gre v obeh primerih za člana PS.

Od premierke Alenke Bratušek v tej luči pričakuje, da "začne vleči poteze". "Tisti, ki gre dvakrat na led ... V politiki to ni samo moralna kvalifikacija, težava, ampak velika napaka," ocenjuje. V tej luči zgolj pogovor predsednice vlade z ministrom po njegovi oceni ne bo dovolj, temveč bi bilo treba rešitve za tovrstne zaplete iskati na ravni koalicije.

"Nekateri ne razumejo, da je politika prostor, kjer se kopiči zaupanje ljudi. Če ključni ljudje delajo na tem, da sejejo nezaupanje, potem ni možnosti, da bo imela vsa vlada zaupanje ljudi. To bomo postavili na dnevni red," še poudarja Lukšič.

Gregor Virant iz DL je prepričan, da se zgodba vleče predolgo, zato upa, da bo predsednica vlade "udarila po mizi in naredila red" oziroma se s Stepišnikom čim prej pogovorila in to uredila. Dodaja, da je po njegovem mnenju nesprejemljivo, da ohrani funkcijo in prejema subvencijo ministrstva za gospodarstvo.

"S Stepišnikom se bo treba pogovoriti"

Posredno sodelovanje ministra za gospodarstvo v razpisih ministrstva za gospodarstvo je za neokusno označil tudi prvi mož Desusa Karl Erjavec. Strinja se, da mora premierka s Stepišnikom, ki bo "pod takšnim pritiskom javnosti težko nadaljeval svoje delo", opraviti pogovor in ukrepati.

Erjavec pa hkrati meni, da bi Stepišnik "najbolje storil, če bi odstopil". Na vprašanje, ali tega ne bodo zahtevali kot koalicijski partnerji, je odgovoril, da je treba pustiti čas, da "predsednica opravi, kar mora opraviti". "Nenazadnje je njena odgovornost, koga ima v vladni ekipi. Tudi če ne bo ukrepala, bo njena odgovornost s strani javnosti toliko močnejša," je dodal. Interpelacije ne pričakuje, saj bo minister po njegovi oceni prej sam sprejel odločitev.

Razpis, vreden 30 milijonov evrov

V ponedeljek je v javnosti zaokrožilo, da se namerava podjetje že drugič potegovati za sredstva, ki jih podeljuje ministrstvo oziroma njegova Javna agencija RS za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma (Spirit). Ta bo za mikro, mala, srednja in velika podjetja med leti 2013 in 2015 namenila 30 milijonov evrov za spodbujanje razvoja novih produktov. Družba se je enkrat že prijavila na razpisa za sofinanciranje, na podlagi katerega bo skupno prejela 348.500 evrov.

Premierka Alenka Bratušek je v pogovoru za TV Slovenija dejala, da ji je Stepišnik zatrdil, da ne drži, da se bo družba Emo Orodjarna znova prijavila na razpis. Za jutri pa je napovedan sestanek Bratuškove in Stepišnika.

Odstopiti ne namerava

Minister je sicer v ponedeljek novinarjem najprej dejal, da se bo družba prijavila na razpis, nato pa, da še nič ni dokončno, saj rok za prijavo še ni potekel.

Na vprašanje, ali je premierki povedal po resnici, ko je dejal, da se Emo Orodjarna ni prijavila na razpis, je Stepišnik ob obisku v Mariboru odgovoril, da ne more javno razkrivati, kdo se je in kdo se ni prijavil, dokler postopki ne bodo zaključeni, na svojih spletnih straneh poroča časnik Večer.

Po poročanju časnika tudi odstopiti ne namerava: "Zakaj bi jaz odstopil, saj nisem nič zagrešil, nič narobe in nič nehigienskega nisem naredil. Če bi subvencije zapravili za luksuzne predmete in ne za nove stroje, potem bi bilo narobe."

Komentarjev 4
  • dragec 08:27 20.november 2013.

    Stepišnik, Zokijev učenec

  • privat 07:00 20.november 2013.

    kaj ni že dovolj sranja v politiki.??GREMO ODSTOPI!!

  • Pepe007 16:15 19.november 2013.

    Stvar mogoče res presega politično kulturo, vendar lepo vas prosim, ne bosta o politični kulturi govorila Erjavec in Lukšič, ki se že celo življenje paseta na državnem proračunu. Pride en iz gospodarstva in jih takoj silno moti.