Slovenija
13 ogledov

Erjavec: Narod je izkoristil priložnost

V primeru, da ne dobijo vabila za oblikovanje koalicije, je stranka DeSUS po bes Žurnal24 main
Minister za obrambo je na slovesnosti ob 15. obletnici ustanovitve Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) izpostavil, da odločitev za upor zvezni oblasti 17. maja 1990 ni bila lahka.

Po besedah Karla Erjavca je odločitev za upor zahtevala veliko poguma, a narod je bil enoten in je izkoristil edinstveno priložnost za osamosvojitev.

Minister za obrambo je spomnil tudi na bitko generala Rudolfa Maistra za severno mejo in partizanski boj. Tudi slednji je bil po njegovem pogoj za enotnost v začetku devetdesetih let. Tedaj so Slovenke in Slovenci po njegovih besedah "prvič dihali skupaj".

Glede sodelovanja z veterani je minister zatrdil, da jih je med svojim mandatom podpiral. Ministrstvo je po njegovih besedah denimo sodelovalo pri gradnji veteranskega centra v Logatcu. Kot je še napovedal, bodo leta 2009 veteranske organizacije prešle izpod okrilja ministrstva za delo, družino in socialne zadeve pod ministrstvo za obrambo in sodelovanje bo po Erjavčevem mnenju tako še lažje.

 
 

Zato zavračam očitke, da smo za 50 milijonov evrov oškodovali državni proračun.

Karel Erjavec

 
Glede Patrij ima Erjavec čisto vest
V zvezi s polemiko med brigadirjem Tonetom Krkovičem in nekdanjim načelnikom generalštaba Slovenske vojske Ladislavom Lipičem je obrambni minister povedal, da to težko komentira. Na vprašanje, ali gre pri omenjenih pooblastilih za tista, ki naj bi jih Lipič Krkoviču dal za obisk predsednika uprave Viator&Vektor Zdenka Pavčka, pa je pojasnil, da to "nima nobene povezave s projektom 8X8".

Erjavec je povedal, da trenutno čaka na ugotovitve finskih preiskovalnih organov, ki preučujejo, ali je podjetje Patria podkupovalo uradnike, da bi pridobilo pogodbe s Slovenijo in Egiptom. "Zelo pomembno bo, kaj bodo ugotovili oni , in od tega je odvisno nadaljnje ravnanje," je pojasnil.

Ob tem je poudaril, da ima v zvezi s patriami "čisto vest". Tudi če bi finski preiskovalci ugotovili, da je šlo za podkupovanje, po njegovem prepričanju za to ne bo objektivno odgovoren. Kot je povedal, so v pogodbe namreč vključili protikorupcijsko klavzulo, katere namen je, da v primeru korupcije omogoča tudi prekinitev pogodbe. Zatrdil je, da ministrstvo za obrambo za oklepnike še ni plačalo ničesar in ne bi bilo nobene škode, če bi zdaj razdrli pogodbo. "Zato zavračam očitke, da smo za 50 milijonov evrov oškodovali državni proračun," je dejal.

Pajer: Veterani smo potisnjeni v ozadje
Poleg Karla Erjavca sta udeležence današnje slovesnosti nagovorila tudi predsednik ZVVS Janez Pajer in župan občine Litija Franci Rokavec.

"Veterani v slovenski družbi nismo dovolj priznani in smo potisnjeni v ozadje," je poudaril Pajer in obljubil, da se bo kot novi predsednik veteranske organizacije zavzemal za izboljšanje njihovega statusa. Državnozborski poslanec in litijski župan Rokavec pa je poudaril, da so prav veterani najzaslužnejši za samostojnost Slovenije.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.