Slovenija
15 ogledov

Erjavec ni slišal opozoril

Minister Erjavec je kljub opozorilom nadaljeval z odprodajo premoženja. Zdaj kri Žurnal24 main
Pravna služba trdi, da je ministra Erjavca pravočasno, a brez uspeha opozarjala na nepravilnosti v zvezi s prodajo deleža v Energetiki Projekt. Na vidiku že novi Erjavčev greh.

Donedavna vodja pravne službe na ministrstvu za okolje Marijana Mali je povedala, da so Karla Erjavca pravočasno opozorili, da državnega deleža v podjetju Energetika Projekt ne sme prodati brez soglasja vlade. Minister je namreč po izbruhu afere z odprodajo 49-odstotnega deleža v omenjenem podjetju krivdo prevalil na notarko Eriko Braniselj in pravno službo ministrstva.

Dokument, ki ga je pridobila TV Slovenija, kaže na novo domnevno nepravilno prodajo državnega premoženja. Gre za skoraj 50-odstotni državni delež v podjetju Komunala Kočevje, ki ga je ministrstvo brez sklepa vlade za dobrih 260 tisoč evrov prodalo občini Kočevje.

Malijeva je za TV Sloveniija povedala, da je že 18. maja lani generalnemu sekretarju ministrstva Francu Stanoniku poslala dopis, v katerem izrecno piše, da prodaja deleža v Energetiki Projektu ni mogoča z neposredno sklenitvijo pogodb. V dopisu naj bi po besedah Malijeve izrecno pisalo, da prodaja ni možna pred 21. oktobrom 2009, ko naj bi okoljsko ministrstvo pridobilo vsa ustrezna soglasja za prodajo, medtem ko je Erjavec državno naložbo prodal že junija.

"Vodstvo ministrstva smo pravočasno, pred sklenitvijo spornih pogodb, pisno in večkrat ustno opozorili, da je način, na katerega nameravajo prodati delež, nezakonit," je danes za časnik Dnevnik in TV Slovenija povedala Malijeva. Kljub temu je Erjavec kasneje delež v Energetiki Podjetju z neposrednimi pogodbami prodal podjetjema Nivo Celje in KIV.

Po informacijah TV Slovenija naj bi o nepravilnostih ministra Erjavca ministrstvo za finance opozorilo že septembra in ne šele decembra. Malijeva je sicer za časnik Dnevnik povedala, da je Erjavec kljub opozorilom na nezakonitost prodaje in večkratnim zaprosilom za sprejem ni sprejel. "O razlogih za to lahko samo ugibam. Zelo sem začudena in presenečena zaradi prevračanja odgovornosti na zaposlene na ministrstvu, ki so svoje delo korektno opravili," je poudarila.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.