Slovenija
7 ogledov

Erjavec obsodil napade

Protesti v Siriji Reuters
Na drugem srečanju skupine prijateljev Sirije v Carigradu, je več držav napovedalo strožje sankcije proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada, saj nasilju v državi ni videti konca. Erjavec ostro obsodil napade.

Skupina želi okrepiti finančno podporo opoziciji, poleg tega pa načrtujejo tudi natančnejše dokumentiranje kršitev človekovih pravic in vojnih zločinov v državi, s čimer bi pokazali storilcem, da morajo odgovarjati za svoja dejanja.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je na srečanju ostro obsodil al Asadov režim, ker se umori in pokoli nadaljujejo, čeprav je Damask odobril mirovni načrt posebnega odposlanca Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana. Francoski zunanji minister Alain Juppe pa meni, da bi morali določiti rok za uresničitev mirovnega načrta.

Predsednik Sirskega nacionalnega sveta Burhan Galjun je poudaril, da se številne vlade neupravičeno bojijo širjenja terorizma v Siriji po padcu režima, saj je "demokracija, za katero se borimo, naravni sovražnik terorja".

Katarski premier šejk Hamad bin Džasim al Tani je opozoril na predlog Arabske lige o napotitvi arabskih in mednarodnih mirovnih sil v Sirijo, a v tem okviru v skupini za zdaj niso dosegli soglasja.

Sirska opozicija je ob tem udeležence srečanja pozvala, naj bodo grožnje proti režimu bolj verodostojne kot doslej. "Naj jim dajo vedeti, da ne bodo ostali nekaznovani. Ljudem, ki preživljajo peklenske napade, pa naj pokažejo, da jih ne bodo prepustili usodi," je Sirski nacionalni svet zapisal v izjavi, ki jo je objavil nekaj ur pred začetkom srečanja.

Nacionalni svet je sicer skupino prosil tudi za tehnično podporo, s pomočjo katere bi lahko različne skupine nasprotnikov režima komunicirale med seboj, pa tudi za humanitarno pomoč, ki bi jo v državo lahko pripeljali prek "varnih območij".

Erjavec ostro obsodil nasilje

Srečanja o usklajevanju nadaljnjih ukrepov v Siriji se udeležujejo predstavniki več kot 70 držav in mednarodnih organizacij, med njimi pa je tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec.

Minister Erjavec je v svojem nagovoru predstavil stališča Slovenije do skrb zbujajočih razmer v Siriji. Med drugim je ostro obsodil brutalno nasilje in sistematične kršitve človekovih pravic s strani sirskih oblasti, zahteval takojšnje prenehanje nasilja ter izrazil nujnost čimprejšnjega reševanja humanitarnih razmer. Izrazil je jasno podporo naporom posebnega predstavnika OZN in Arabske lige Kofija Annana, sirsko opozicijo pa pozval k poenotenju delovanja z namenom doseganja mirne rešitve krize.

Komentarjev 2
  • izRODEk 17:05 01.april 2012.

    Zaradi žaljive vsebine smo vaš komentar odstranili. Uredništvo Žurnala24

  • tralala 17:02 01.april 2012.

    Zaradi žaljive vsebine smo vaš komentar odstranili. Uredništvo Žurnala24