Slovenija
20 ogledov

Erjavec: Odgovornost za LB je na strani Janše

Erjavec in Pusićeva na Otočcu Željko Lukunić/PIXSELL
Reševanje vprašanja Ljubljanske banke je po mnenju Erjavca odslej odgovornost predsednika vlade. Po njegovem mnenju se je s tem Janša spustil v veliko tveganje.

Reševanje vprašanja Ljubljanske banke in v zvezi s tem napovedani sestanek premiera Janeza Janše s hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem 10. marca je "odgovornost predsednika vlade", tudi če bo v začetku marca vladi izglasovana nezaupnica in bo torej le še opravljal tekoče posle, je ob odstopu s položaja zunanjega ministra danes dejal Karl Erjavec.

Erjavec, ki je s položaja odstopil ob odhodu svoje stranke DeSUS iz vlade, je tako odgovoril na novinarsko vprašanje, ali ima v luči konstruktivne nezaupnice, ki naj bi jo potencialne partnerice nove vlade po načrtih izglasovale v začetku marca, kakšne načrte glede reševanja vprašanja LB.

Dogovor med državama, ki bi omogočil ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU v državnem zboru, naj bi potrdila premiera na omenjenem srečanju 10. marca.

"Janša se je spustil v veliko tveganje"

"To je zdaj odgovornost predsednika vlade," je dejal Erjavec. Ocenil je še, da se je Janša s tem "spustil v visoko tveganje", in ponovil prepričanje, da bi sam ta teden s hrvaško zunanjo ministrico Vesno Pusić to vprašanje že rešil "vsaj do mere, da bi lahko obe vladi sklenili dogovor", kar bi pomenilo odprto pot do ratifikacije.

Erjavec upa, da bo Janši uspelo

Ponovil je, da se je Janša minuli petek odločil v nasprotju z dogovorom, doseženim dan prej pri predsedniku republike Borutu Pahorju, da Erjavec nadaljuje pogajanja s hrvaško stranjo. S tem pa je "sam prevzel to odgovorno nalogo". "Upam, da mu bo uspelo," je dodal.

Ob novinarskem komentarju, da Janša po načrtih DeSUS in ostalih potencialnih partneric nove vlade torej 10. marca ne bi bil več predsednik vlade, pa je Erjavec ocenil, da premier "očitno ne zna dobro računati do rokov in terminov in datumov". "Do nastanka nove vlade to vprašanje rešuje predsednik vlade," je pristavil.

Namesto Erjavca Kajzer

Premier Janša je minuli petek prav zaradi napovedanega odhoda stranke DeSUS iz vlade za reševanje vprašanja pooblastil državnega sekretarja v svojem kabinetu Toneta Kajzerja. Ta naj bi se v torek po telefonu prvič pogovarjal s hrvaško zunanjo ministrico Vesno Pusić. Ali je do pogovora dejansko prišlo in ali je v načrtu tudi srečanje Kajzerja in Pusićeve, v obeh vladah za  zdaj niso želeli komentirati.

Na hrvaškem zunanjem ministrstvu so tudi danes zgolj kratko znova odgovorili, da sta Pusićeva in Kajzer "v komunikaciji".

Hrvati optimistični

Medtem je hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić danes v Zagrebu ponovila, da slovenski premier in njegov hrvaški kolega Milanović dokončujeta dogovor glede LB, kljub bojaznim, da Janša 10. marca morda ne bo več predsednik vlade.

"Dogovarjamo se o modelih rešitve, Milanović in Janša finalizirata dogovor, ki bi bil temelj za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe v slovenskem parlamentu," je dejala Pusićeva na novinarski konferenci, ki so jo na sedežu hrvaške diplomacije pripravili ob predstavitve centra odličnosti ministrstva.

Komentarjev 2
  • Marjan Valič 18:56 22.februar 2013.

    kdor.drugemu.jamo.kople.sam.vanjo.pade.Janez.Janša.to.se.je.očitno.pokazalo.

  • pikijakob 18:32 22.februar 2013.

    a bo delil s hrvati 50/50 :)