Slovenija
18 ogledov

Erjavec bi rad v vlado čim prej

Izvolitev Alenke Bratušek Anže Petkovšek
Pogovori o morebitni sestavi nove vlade. Danes se je z Bratuškovo srečal Karl Erjavec. V državni zbor prihaja nov poslanec.

Tudi v prihodnjih dneh se bodo nadaljevali pogovori potencialnih koalicijskih partneric o sestavi nove vlade. Danes se je prvič po kongresu stranke Desus z mandatarko Alenko Bratušek sestalo vodstvo upokojenske stranke.

V Desusu je že pred tem zahteve za vstop v vlado na sestanku v poslanski skupini dorekel ožji vrh stranke. Kot poroča STA, Karl Erjavec, ki je pogajanja ocenil za uspešna, želi, da bi koalicijsko pogodbo parafirali čim prej, že ta teden. Zato v prihodnjih dneh pričakuje intenzivne pogovore.

Erjavec je po navedbah agencije ponovil stare pogoje stranke za vstop v vlado, med katerimi je zahteva za usklajevanje pokojnin v primeru rasti plač. Pri tem po Erjavčevih navedbah "ne bodo šli na nižje standarde", kot so jih dorekli v vladi Janeza Janše.

Zaradi kongresa pogajanja zamaknili

Bratuškova se je s potencialnimi koalicijskimi partnericami začela pogajati v četrtek in petek, ko se je že sestala z SD Igorja Lukšiča in DL Gregorja Viranta, Erjavec pa je pogajanja preložil zaradi kongresa, na katerem je bil ponovno izvoljen za predsednika stranke.

Obnovitev kulturnega ministrstva

V javnosti so že zaokrožila nekatera imena za prihodnje ministre morebitne vlade, jasno pa je predvsem, da namerava vlada obnoviti ministrstvo za kulturo in ukiniti samostojno ministrstvo za zamejce po svetu, ki ga je ustanovila Janševa vlada in vodila predsednica NSi Ljudmila Novak.

Glede pogajanj o programu koalicije so stranke precej redkobesedne. Pozitivna Slovenija je napovedala, da bodo šli v diametralno nasprotni smeri od njihove predhodnice in se posvetili predvsem gospodarski rasti. Kako bo to storila, ostaja vprašanje, prav tako, ali in kako bo uspelo skupni jezik najti programsko različnim SD in DL. DL vztraja pri slabi banki in holdingu, medtem ko bi ju SD ukinili.

Kdaj se bodo sestale vse koalicijske partnerice, po besedah Erjavca še ni znano.

SLS se ne pogaja

SLS, ki je nezaupnico Janševi vladi podprla, se pogajanj ne udeležuje, saj meni, da je stranka, ki bo sestavljala vlado, obremenjena z isto (korupcijsko) popotnico kot njena predhodnica.

Bratuškovo bo sicer danes v državnem zboru na poslanskem mestu nadomestil magister upravnih ved Brane Golubović.

Komentarjev 12
  • privat 09:38 05.marec 2013.

    albert / včeraj, 11:37...vse to je še vedno ista ravbarska politika..vidim da je imenuješ Janša..verjami meni da se nič ni spremenilo in da je tvoj dragi JJ dobro priskrbljen in še vedno v visokem položaju...Ta politika je le združek debilstva ...prikaži več in to ni Janša ampak le strici iz ozadja ,ki narekujejo ..kaj ,kako ..."v bedo"

  • privat 09:35 05.marec 2013.

    to je samo en manever spretne ravbarske politike...vse ostalo je isto ,samo da nas državljane zavedejo "kako mislijo delati pošteno" Rezultatov za boljše življenje pa ni..in jih ne bo!! Vsaka oblast ,ki misli delati pošteno "začne delati pošteno" in se ...prikaži več TAKOJ vidijo rezultati...recimo faraoni osvobodijo sužnje in država začne cveteti!! Nas pa delajo še večje sužnje ,kakor smo bili...

  • Tupamaros 18:45 04.marec 2013.

    Tako se mu mudi, da bo prej izstopil kot vstopil. Saj je to njegov moto, Itak ima sedlo hitrejše od konja. No, nič ni več nujno narediti. Gledališče na Šubičevi ima po primarni nalogi, ki je bila odstranitev lika,dela in ...prikaži več duha Janeza Janše le sestaviti predstavo brez scenarija režije in produkcije.