Slovenija
21 ogledov

"Erjavec poet za mase"

Batagelj. Popovičevi plakati so bili napaka, ki lahko vpliva na lokalne volitve.

Erjavec je s tem, ko si je izmislil vprašanje, kateremu Pahorju naj zaupa, Borisu ali Borutu, dokazal, da obvlada izrazoslovje mase. To je poet. To obvlada samo še kak Pero Lovšin.
Zenel Batagelj, Valicon

 

Odločitev je pri volilcih padla na dan referenduma. Agencija Valicon je ugotovila, da se je kar pet odstotkov udeležencev referenduma odločilo v nedeljo.

Obrat iz proti v za

To pomeni, da se je 36.130 volilcev odločilo v zadnjem trenutku. Valiconova analiza kaže, da se je dodatnih devet odstotkov volilcev odločilo v zadnjih dneh pred referendumom. Tako se je v zadnjem trenutku odločilo kar 65.034 volilcev.

Zagovorniki sporazuma so po delnih uradnih izidih (brez tujine) nasprotnike premagali za 21.397 glasov.
Spletna vprašanja
Anketa. Odgovarjali so člani spletnega panela Jazvem.si. Valicon je anketo med 600 člani portala opravil pred referendumom, v četrtek, 3. junija. Drugo anketiranje je potekalo v nedeljo po 19. uri, torej po zaprtju volišč, in v ponedeljek. V drugem krogu je odgovorilo 447 anketirancev, ki so odgovarjali že v četrtek.

Doma ostali tisti proti
Zenel Batagelj iz Valicona pojasnjuje, da med 19 odstotki tistih, ki so še tri dni pred referendumom trdili, da bodo prišli, pa nato niso, prevladujejo taki, ki bi volili proti.

Glavna razloga za uspeh referenduma sta po njegovem, "da Janezu Janši in ekipi ni uspelo zmotivirati ljudi, ki so rekli, da bodo prišli, da bi res prišli. To so predvsem mladi in njihovi volilci. Drugi so tisti, ki so politično neopredeljeni in so jih sicer prepričali proti, kar je logično, ker je bolj emocionalen element. A energija, vložena vanje, je zaman. Tretji so tisti, ki so rekli, da bodo prišli – in so. Pri njih se je v zadnjih štirih dneh zgodil preobrat."

Dodaja, da je levica že drugič zmagala v zadnjem trenutku, zato ocenjuje, da je "v finišu končno naredila nekaj dobrega". Napaka je bil Popovičev plakat Pahorja v hrvaškem dresu, pravi Batagelj: "Tu je šel predaleč, Obala je večinsko glasovala za." To se mu utegne maščevati še na jesenskih lokalnih volitvah.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.