Slovenija
23 ogledov

Erjavec poziva k rekonstrukciji

Vlada Alenke Bratušek Anže Petkovšek
Erjavec poziva Lukšiča, naj sede v vlado. Lukšič: menjava ministrov je tehnično vprašanje.

Po odstopu ministrov Stanka Stepišnika in Tomaža Gantarja se v medijih pojavljajo špekulacije o njunih naslednikih. Prvak DeSUS Karl Erjavec, ki je včeraj dejal, da ne izključuje možnosti, da bi zdravstveni resor prepustili drugi stranki, je danes sporočil, da pričakuje novo koalicijsko pogodbo do leta 2015 ter rekonstrukcijo vlade, v kateri naj bi bil tudi prvak SD Igor Lukšič. "Najbolj udobno je biti zunaj in komentirati, pri tem pa ne prevzemati odgovornosti," je do Lukšiča oster prvak DeSUS. Vse drugo so po njegovih besedah gasilske akcije in "se nam dogaja rekonstrukcija, ne da bi se tega zavedali".

Lukšič je v odzivu na Twitterju zapisal: "Gre za zamenjavo dveh ministrov, ki sta odstopila. To je torej tehnično vprašanje. Zato naj se stranka DeSUS raje ukvarja s to realno nalogo, kot da ustvarja nove probleme in naj se ne ukvarja s tem, kako bomo ravnali Socialni demokrati."

V DL podpirajo pripravo novega koalicijskega sporazuma za preostanek mandata. "Kar se tiče širše rekonstrukcije vlade pa menimo, da se mora politika zdaj čim manj ukvarjati sama s sabo, ampak intenzivno delati na reševanju težav in poiskati dva čim boljša kandidata za izpraznjena resorja," je danes medijem pojasnil predsednik DL Gregor Virant.

Da se rekonstrukcija vlade že dogaja, pa je prepričan ljubljanski župan Zoran Janković. Ob tem je ponovil, da je odstop ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanka Stepišnika ministrova odločitev ter da sam zanjo ni vedel.

Ugibanja o imenih

Po poročanju Dela je eno od možnih imen za novega zdravstvenega ministra strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda. "Kdorkoli bi prevzel ponujeno mesto ministra, preden vlada in koalicija dosežeta konsenz, tega človeka ne smejo izbrati, ker je neprišteven," je za Val202 dejal Kenda.

rajko kenda | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Glede zamenjave za Stepišnika so se v medijih pojavljala štiri imena: Stepišnikov strankarski kolega (PS) in predsednik uprave Gen-I Robert Golob, Ivan Novak iz Rail Carga Austria, državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo Andreja Kert in izvršna direktorica Gospodarske zbornice Slovenija (GZS) Alenka Avberšek.

Za zaprtimi vrati na GZS

O novem gospodarskem ministru se je premierka po poročanju Dela včeraj za tesno zaprtimi vrati pogovarjala s predsednikom GZS Samom Hribarjem Miličem. Ta je premierki povedal, da sam ne namerava kandidirati za novega gospodarskega ministra, ampak meni, da bi bila primerna kandidatka podpredsednica GZS Alenka Avberšek. Po informacijah časopisne hiše se bo premierka z Avberškovo pogovarjala po vrnitvi iz tujine.

Komentarjev 6
  • Anton Steiner 14:42 26.november 2013.

    erjavec poziva k rekonstrikciji (revoluciji)

  • 1111 13:38 26.november 2013.

    ...še nekaj...če je Tomaž priznal korupcijo v zdravstvu, KAR JE JASNO VSEM, MA PROU VSEM, ŽE LETA IN LETA.. bi moralo neko telo, ki se izdaja za KPK, prevzet zadevo in ukrepat, predvsem pa gospoda povabit na prijeten klepet, saj ...prikaži več dobro ve, kako in kaj se dela po pbolnišnicah, sedaj pa je tudi sam priznal...krivda včasih dela, človeka ači pa strah!?

  • 1111 13:33 26.november 2013.

    ...ma smo res eni pepčki...vsake par let, se menjujejo, isti bedaki, enake fore, enake kraje, enako poneumljanje naroda...in slovenski narod, še zmerom s sklonjenimi glavami in nastavlja levo in desno stran...udari in jemlji, vladaj in kradi...do kdaj ?