Slovenija
10 ogledov

Erjavec pravi, da EU ne pritiska na Slovenijo

Karl Erjavec Boštjan Tacol
Zunanji minister Karl Erjavec je danes na Bledu pred ponedeljkovim srečanjem s hrvaško kolegico Vesno Pusić zanikal, da bi Bruselj pritiskal na Slovenijo glede ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU.

"Ne čutim nobenega pritiska, mislim, da so to bolj medijske zgodbe," je dejal zunanji minister Karl Erjavec.

Hrvaški tisk je namreč v preteklih dneh poročal, da diplomati v Bruslju nimajo več veliko potrpljenja s Slovenijo zaradi njenega pogojevanja ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU z reševanjem vprašanja dolga deviznih varčevalcev nekdanje LB.

Pomembno je, da Hrvaška spoštuje predlog

Erjavec je danes ob robu blejskega strateškega foruma, ki se ga bo v ponedeljek udeležila tudi hrvaška ministrica, dejal, da je prav, da se glede LB najde rešitev, "ki bo ustrezna za obe strani", ter spomnil, da sta vladi imenovali strokovnjaka za to vprašanje, ki sta se že sestala.

Dejal je, da je za Slovenijo zlasti pomembno, da hrvaška stran spoštuje dane zaveze. "Vprašanje LB je tipično vprašanje, ki je nastalo zaradi razpada skupne države, zato je prav, da se rešuje v okviru nasledstva. Zame je nesprejemljivo, da bi se to vprašanje reševalo preko tožb pred hrvaškimi sodišči," je dodal.

Opozoril je, da bi, če bi Slovenija pred hrvaškimi sodišči tožbo izgubila, morali to poplačati iz proračuna. Spomnil je še, da tožb ne bi bilo, če ne bi hrvaško finančno ministrstvo dalo pooblastila.

Nerazumljivo je - glede na to, da so bile vse tožbe za Hrvaško na vseh instancah negativne -, zakaj vztrajajo pri tožbah in ne spoštujejo danih zavez, je še dejal vodja slovenske diplomacije Erjavec in dodal, da se mu zdi ključno, da se dialog nadaljuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.