Slovenija
827 ogledov

Erjavec: Slovenija je dolžna voditi uravnoteženo politiko, ki ni ne proameriška ne proruska

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov in zunanji minister Karl Erjavec
1/4
EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK
Zunanji minister Karl Erjavec in njegov ruski kolega Sergej Lavrov sta se po pogovorih strinjala, da je sodelovanje držav na zelo visoki ravni.

Zunanji minister Karl Erjavec, ki je svojega gosta Sergeja Lavrov vseskozi nazival kot prijatelja Sergeja, je po koncu delovnega obiska povedal, da se sodelovanje na zelo visoki ravni. Zunanji minister Sergej Lavrov pa se je slovenskemu gostitelju zahvalil za "tradicionalno slovensko gostoljubje".

Zunanji minister se je pohvalil, da smo lani zabeležili 15-odstotno rast menjave. Rusija je za Slovenijo najpomembnejši gospodarski partner izven Evropske unije in je tudi na osmem mestu glede na blagovno izmenjavo. "Slovenska podjetja vlagajo v Rusiji v takem obsegu, da pomenijo slovenske investicije v Rusiji 5. mesto. Narašča tudi število ruskih turistov v Sloveniji, v 11 mesecih lanskega leta jih je bilo 260.000, kar pomeni 33-odstotno povečanje na medletni ravni," je še povedal Erjavec.

Dotaknila sta se tem, ki zadevajo Zahodni Balkan in Bližnji vzhod, Erjavec pa je "prijatelja Sergeja" seznanil tudi s potekom postopkov, povezanimi z arbitražo ter da Slovenija pripravlja vse za priznanje Palestine.

Karl Erjavec in Sergej Lavrov se srečujeta približno enkrat letno. Nazadnje sta se sešla v Moskvi 12. oktobra lani. Tudi danes je Lavrov Erjavca povabil na obisk.

Z besedami, da je "Slovenija dolžna voditi uravnoteženo politiko, ki ni ne proameriška ne proruska, ampak je v skladu z njenimi interesi", je Erjavec zavrnil vodenje proruske zunanje politike. Podobno je tudi Lavrov izpostavil, da Slovenija sodeluje z državami, kjer vidi največ koristi za gospodarsko in drugo sodelovanje.

Rusija pa je po besedah Lavrova tako kot Slovenija pripravljena sodelovati s katero koli državo, če to sodelovanje temelji na enakopravnosti, odprtosti in spoštovanju vzajemnih interesov. Po njegovih besedah pa je nepotrebno in škodljivo spraševati posamezno državo, na čigavi strani je.

Skupaj v projekt mednarodnega raziskovalnega centra o 2. svetovni vojni

Zunanja ministra bosta danes podpisala memorandum o ustanovitvi mednarodnega raziskovalnega centra o 2. svetovni vojni, znotraj katerega naj bi potekalo predvsem raziskovanje boja obeh narodov proti nacističnim in fašističnim okupatorjem.

"Menimo, da je to pomemben raziskovalni projekt, priključili bomo številne resorje in organizacije, kot je minisitrstvo za kulturo, obrambo, izobraževanje. Rezultati tega projekta so in bodo zelo pomembni za razumevanje druge svetovne vojne s strani mlade generacije," pa je glede ustanovitve muzeja v Mariboru dejal ruski zunanji minister Lavrov.

Projekt vzpostavitve centra je ocenjen na 2,5 milijona evrov, ki jih bo zagotovila ruska stran. Prostori bodo v objektu nekdanjega mariborskega taborišča za sovjetske vojne ujetnike, ki ga je mariborska občina lani odkupila. V muzeju pa naj bi zaposlili osem oseb - šest jih bo plačevala Rusija, dva pa Slovenija.

Lavrov, ki ga bo sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor, ne pa tudi predsednik vlade Miro Cerar, bo iz Slovenije že danes odpotoval na dvodnevni obisk v Srbijo, kjer se bo srečal s srbskim političnim vrhom.

Komentarjev 5
  • Žurnalček 07:44 22.februar 2018.

    Rusi so nam kakorkoli in iz kateregakoli zornega kota to primerjali , bližji kot vsi Anglogermani skupaj . Zato SLO ne bi smela poslušati embargo, sploh pa ne napotitev vojakov na njihove meje !!! SLO vojake takoj nazaj z Baltika !!!

  • jozicamurn 17:30 21.februar 2018.

    Rusi so ogromna prilika za naš razvoj in povečanje prihodkov našega gospodarstva. Tukaj ne smemo poslušati EU in enostavno delati tisto, kar je dobro za nas. So med najboljšimi turisti in zapravijo največ denarja pri nas, poleg tega pa so ...prikaži več ekonomska sila, povezana z azijskim delom in s Kitajsko. Priložnosti se ne sme zamuditi in ne smemo postati hlapci EU politike ali pa hlapci ZDA, ki nas pošiljajo v ogenj zaradi njihovih interesov. Njihovi interesi niso naši interesi! Po pameti ljudje!