Slovenija
41 ogledov

Erjavec sameval na sodišču

erjavec Twitplomacy
Na izredni ustni obravnavi, ki jo je razpisalo arbitražno sodišče, so arbitri danes poslušali le argumente Slovenije, Hrvaška pa je obravnavo bojkotirala. Zagreb predlaga novo medržavno komisjo

Ustna obravnava je bila prva obravnava na arbitražnem sodišču odkar je Hrvaška sporočila, da po razkritju prisluhov med slovenskim arbitrom in agentko izstopi iz arbitražnega procesa in ustavi izvajanje arbitražnega sporazuma.

Erjavec z zaslišanjem zadovoljen

Hrvaška je nato prekinila tudi vse stike z arbitražnim sodiščem in mu razen stališča, da izstopa iz procesa, ni posredovala dodatnih argumentov, k čemur je obe državi pozvalo sodišče. Tudi danes se je ustne obravnave udeležila le slovenska stran pod vodstvom zunanjega ministra Karla Erjavca, ki je bil po zaslišanju zadovoljen.

"Sem zadovoljen, da smo danes imeli obravnavo in da smo lahko odgovarjali na vsa vprašanja, ki jih je postavilo arbitražno sodišče. Šlo pa je predvsem za pravna vprašanja," je povedal  po koncu obravnave.

Izrazil je obžalovanje, da se hrvaška stran obravnave ni udeležila. "Mi smo pa odgovorili na vsa vprašanja in tudi dali vso potrebno argumentacijo, zakaj menimo, da postopek ni bil poškodovan in se lahko nadaljuje," je povedal.

Več o vsebini teh odgovorov zaradi zaupnosti postopka Erjavec ni razkril, je pa spomnil na napoved sodišča, da bo samo objavilo povzetek obravnave, predvidoma v prihodnjih dneh.

Erjavec je tudi previdno optimističen, "da gredo zadeve v pravo smer", na kar kaže tudi dejstvo, da je bila obravnava danes opravljena. Na vprašanje, ali je že mogoče predvidevati, da se bo arbitraža zagotovo nadaljevala, je Erjavec predlagal, da se počaka na odločitev sodišča. 

"Po informacijah, ki jih imam iz Haaga, lahko rečem, da smo zelo izčrpno predstavili svoja stališča, tako da je to zelo obetavno," je v Bruslju dejal premier Miro Cerar. 

Hrvaška: sodišče naj postopek zaključi

Hrvaško zunanje ministrstvo pa je medtem vnovič izrazilo pričakovanje, da bo arbitražno sodišče zaradi "nepopravljive kompromitiranosti in skorumpiranosti" arbitražnega postopka brez odlašanja sklenilo svoje delo. "Za takšno odločitev ima arbitražno sodišče dovolj informacij, ki jih je Hrvaška posredovala, takoj ko je bilo razkrito protipravno in neetično delovanje Slovenije," so sporočili.

Ponovili so trditve, da je Slovenija s svojimi ravnanji povzročila nepopravljivo škodo arbitražnemu postopku ter verodostojnosti in neodvisnosti sodišča. Na ta način je kršila tudi sporazum o arbitraži, tako da sta neuresničljiva njegova predmet in namen. S tem stališčem je Zagreb v sredo seznanil tudi države članice Združenih narodov.

Zagreb za novo medržavno komisijo

V Zagrebu naj bi tudi predlagali ustanovitev nove meddržavne strokovne komisije, ki bi pripravila načrte za dogovor o meji na morju.

Kdaj bo arbitražno sodišče sporočilo svojo odločitev glede nadaljevanja postopka, ni znano. Je pa tudi slovenska strokovnjakinja za mednarodno pravo Dominika Švarc izrazila optimizem, da se bodo arbitri odločili v prid slovenskih argumentov, se pravi v prid nadaljevanja postopka.

Švarceva meni, da je Hrvaška s tem, ko se danes ni udeležila ustne obravnave, škodila predvsem sama sebi, Slovenija pa je imela lažje delo pri utemeljevanju svojih stališč.

"Temeljno načelo ne samo mednarodno-pravnih ampak tudi notranjih sodnih postopkov je, da mora stranka, ki nekaj trdi, to tudi dokazati," je poudarila. n je dodala.

Švarčeva je sicer opozorila še, da Hrvaška s svojim načinom izstopa ogroža tudi sam institut arbitraže, kar pa je naletelo na negativen odziv strokovne javnosti.

Komentarjev 4
  • dragec 07:33 18.marec 2016.

    Saj, razen, če se nam Hrvati usmilijo in nam podarijo Umag

  • jakec1575 22:14 17.marec 2016.

    Pozabljaš eno pomebno dejstvo. da hrvaška samozavest raste na zelniku imenovan globalni tihi zaveznik, ZDA. Arbitražni postopek predvideva situacije, ki so se zgodile in ima pripravljene rešitve. Hrvaška je ugotovila, da ji arbitražna rešitev ne bo po godu in želi ...prikaži več začeti od začetka. Mi pa lahko trdimo, da smo se na bilateralnih komedijah s Hrvaško prevečkrat opekli, zato za nas ne pride več v poštev. poleg tega bi se oni pogajali le o morju. Drugje pa: kdor ima od tega je. Hrvaška politika je kratkovidna in neevropska. Mi pa smo delali napake tako pri varcevalcih, kot elektriki. To je nasa kratkovidnost. Arbitraza se bo nadaljevala.

  • Avatar čavez
    čavez 20:21 17.marec 2016.

    Glede na pogajalce še kakšno leto dve pa bomo hodili na Hrvaško v Piran.