Slovenija
18 ogledov

Erjavec: Smo zelo blizu rešitve

Karl Erjavec Dejan Mijović
Nov sestanek Arharja in Rogića glede nekdanjih hrvaških varčevalcev LB bo 6. februarja.

Zunanji minister Karl Erjavec je danes po srečanju s hrvaško ministrico Vesno Pusić povedal, da sta se dogovorila za pospešitev dialoga reševanja problema LB. V tem kontekstu bo 6. februarja potekal sestanek obeh ministrov in finančnih strokovnjakov Franceta Arharja in Zdravka Rogića, je povedal slovenski minister.

Takrat bodo po Erjavčevih besedah pogledali, kako daleč so prišli in kaj je še treba rešiti, da bi lahko hrvaška stran umaknila pooblastila za tožbe proti LB in NLB na hrvaških sodiščih, kar je za Slovenijo pogoj za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe.

"Osebno ocenjujem, da smo zelo blizu rešitve. Prepričan sem, da z dobro voljo in pozitivno energijo lahko najdemo rešitev in da lahko Slovenija zelo hitro začne ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe," je menil slovenski minister.

Erjavec je še ocenil, da bi lahko februarja že obe vladi podprli rešitev, ki bi jo našla ministra skupaj s strokovnjakoma, kar bi bila tudi pot za ratifikacijo v državnem zboru.

Zahteve Slovenije

Slovenija z rešitvijo problema varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke na Hrvaškem pogojuje ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe. Ima dve konkretni zahtevi - da se problem rešuje v okviru nasledstva, saj je nastal zaradi razpada bivše Jugoslavije, in da Zagreb umakne pooblastila hrvaškim bankam za tožbe proti LB in NLB na hrvaških sodiščih.

Bolj se bliža 1. julij, ciljni datum vstopa Hrvaške v EU, bolj je problem LB tudi trn v peti Evropski komisiji, ki želi, da slovenska soseda postane 28. članica unije julija letos, kot je načrtovano. Zato Bruselj vse bolj stopnjuje pritisk na obe državi, naj čim prej poiščeta vzajemno sprejemljivo rešitev, češ da je ta "nujna".

Komentarjev 5
  • dragec 14:17 30.januar 2013.

    Klobek in kaj dobiš ti? K...ac v r...t

  • gec 13:11 30.januar 2013.

    klobo a je hudo a ne..

  • ennanova 10:08 30.januar 2013.

    Nenavadni primer pisca dupleških novic in žene propadlega tajkunaO vladi, ki jo ljudstvo ne podpira.http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/761-nenavadni-primer-pisca-dupleskih-novic-in-zene-propadlega-tajkuna