Slovenija
14 ogledov

Erjavec vztraja, da Triglav ostane med najbolj strateškimi

Karl Erjavec EPA
Karla Erjavca, ki ga Mramorjevi argumenti o začasni uvrstitvi Zavarovalnice Triglav med strateške naložbe niso prepričali, meni, da je vlada očitno želela izkoristiti njegovo odsotnost. Erjavec nadaljuje s političnim kupčkanjem, sporočajo iz NSi.

Vlada je na četrtkovi seji potrdila strategijo državnih naložb s klasifikacijo, ki med drugim Zavarovalnico Triglav uvršča med strateške naložbe le do povrnitve glasovalnih pravic države. Prvak DeSUS Karl Erjavec je že takrat iz tujine sporočil, da z odločitvijo ne soglaša in vztraja, da Triglav ostane strateški. Erjavec tudi po današnjem sestanku s finančnim ministrom Dušanom Mramorjem svojega stališča ni spremenil.

"Dogovorili smo se, da se bomo še enkrat sestali. Morda bo Mramor izboljšal svojo argumentacijo," je sestanku povedal Erjavec. Ob tem DeSUS pričakuje, da bo klasifikacija spremenjena in ne pristaja na približevanje z argumenti ministrstva.

Mramor sestanek razumel drugače

Minister Dušan Mramor je namreč po sestanka dejal, da so se dogovorili za iskanje skupne rešitve, ki bo vključevala argumente tako ministrstva za finance kot argumente DeSUS za strateški značaj Zavarovalnice Triglav. Po Erjavčevih besedah temu očitno ni tako.

Po mnenju Erjavca vlada izkoristila njegovo odsotnost

Erjavec je še dejal, da je vlada ob sprejemanju klasifikacije, ko je Zavarovalnico Triglav uvrstila med začasne strateške naložbe, očitno želela izkoristiti njegovo odsotnost. Kot je pojasnil, je sam predlagal, da bi zaradi njegove udeležbe na zasedanju zunanjih ministrov v Turčiji, vlada preložila potrjevanje strategije.

Triglav mora ostati strateški

Če je DeSUS  ves čas vztrajal, da mora Triglav ostati med strateškimi naložbami države in je nekaj dni pred potrditvijo strategije pristal med pomembnimi naložbami, je tik pred četrtkovo sejo vlade koalicija sporočila, da je dosegla kompromis in zavarovalnico uvrstila med strateške naložbe le do pridobitve glasovalnih pravic države. Premier Miro Cerar je takrat pojasnil, da je ta odločitev usklajena z DeSuS-om. V stranki so zatrdili, da to ni res, ob tem pa izrazili skrb, da bi Zavarovalnica Triglav lahko doživela enako usodo kot Žito, Mercator ter nekateri hoteli na Obali, ki so bili prodani Hrvatom.

Erjavec nadaljuje s političnim kupčkanjem

Po srečanju z Mramorjem in Erjavcem so se odzvali v opozicijski Novi Sloveniji (NSi) in zapisali, da DeSUS z nasprotovanjem prodaje Zavarovalnice Triglav očitno nadaljuje s političnim kupčkanjem, ki škodi državnim podjetjem in vsem zaposlenim in dodali: "Kaže, da je Zavarovalnica Triglav strateška zgolj za Karla Erjavca. Zavarovalnica Triglav ne sme biti jeziček na tehtnici za stabilnost pokojninskega sistema. Ta lahko postane vzdržen zgolj s celovito pokojninsko reformo, ki pa se stranki, ki naj bi pomagala upokojencem, ne zdi potrebna."  V NSi še menijo, da se politika mora čim prej umakniti iz gospodarstva, saj bo po njihovem gospodarstvo samo našlo najboljše strategije, trge in produkte za nadaljnji razvoj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • mph 18:02 21.maj 2015.

    Jaz pa sem še naprej proti, sem pa absolutno za oster nadzor ravno zaradi tega, kar ti ugotavljaš.

  • KOJAK 09:02 21.maj 2015.

    Jaz sem ZA PRODAJO. Iz Triglava in ostalih paradržavnih firm samo pobirajo denar in zaposljujejo svoje ljudi. Tako levi kot desni. Poglej npr. Plinovode tam je Janša zaposlil svojo hčer, pa Tanko sina. S Triglavom je enako, škoda ker ni ...prikaži več vpogleda koliko triglav plačuje za razna svetovanja in študije...

  • mph 20:35 20.maj 2015.

    Hja, ker sem spoznal Mramorja kot enega neoliberalnega kapitalističnega gnoja, vedno imel polno rit vsega, ... sem kar na strani Erjavca. In sem proti prodaji kateregakoli državnega premoženja. In politika bi se morala čimbolj mešat v to. Pa ne neoliberalna ...prikaži več politika, ampak socialistična politika. Poglejte malo samo opevano Ameriko, pa npr. Nemčijo kako se mešajo, ko gre za njihov interes. Je Merklca ostro stopila na stran privat Opla, da ne bi izgubili služb državljani. Je seveda zastopnica najbogatejših Nemcev in morda je samo tem naredila s tem uslugo, pa vendar.