Slovenija
12 ogledov

Erjavec za politično reševanje krize v Siriji

Karl Erjavec Saša Despot
Slovenski zunanji minister obsoja uporabo kemičnega orožja v Siriji in se zavzema za politično rešitev krize v tej nemirni državi.

"Slovenija je zelo zaskrbljena nad dogodki v Siriji. Odločno obsojamo uporabo kemičnega orožja in tudi vsega ostalega orožja za množično uničevanje," je po seji Sveta za nacionalno varnost, ki je na današnji seji obravnaval razmere v Siriji, povedal zunanji minister Karl Erjavec.

Kot je poudaril, mednarodna skupnost ne more mirno gledati in sprejemati uporabe kemičnega orožja, ki je prizadela predvsem civilno prebivalstvo. "Slovenija se ves čas zavzema, da bi našli politično rešitev za krizo Siriji," je Erjavec ponovil znano stališče.

"VS ZN ni sposoben najti enotnega stališča"

Spomnil je, da diplomatske aktivnosti za rešitev krize v Siriji potekajo, večkrat se je sestal tudi Varnostni svet ZN, ki pa "ni sposoben najti enotnega stališča, kako preprečiti to krizo in njene humanitarne posledice". Erjavec je povedal, da v sredo skupaj z obrambnim ministrom Romanom Jakičem potujeta v Litvo, kjer bodo razpravljali o tem, kakšno je stališče EU glede zadnjih dogodkov v Siriji in s kakšnimi inštrumenti preprečiti takšne dogodke.

Jakič je dodal, da danes o razmerah v Siriji razpravlja tudi svet zveze Nato v Bruslju. "Pričakujemo, da bomo dobili tudi informacijo od tam, kako se stvari razvijajo," je dejal.

Slovenija za politično reševanje

Kot je še poudaril Erjavec, Slovenija močno podpira nadaljevanje političnega procesa, pri čemer je izpostavil načrtovano mirovno konferenco v Ženevi. "Upamo, da bomo z mednarodnimi inštrumenti preprečili, da bi se nadaljevala takšna praksa z uporabo kemičnega orožja," je dejal.

Poseg legitimen

Omenil je, da so danes na blejskem strateškem forumu na panelu o mednarodnem kazenskem pravosodju ocenili, da je šlo v Siriji za kršitev mednarodnega prava in temeljnih človekovih pravic ter da bi bil poseg, ki bi preprečeval takšne dogodke, v skladu z mednarodnim pravom in legitimen.

Dejal je še, da se bo svet znova sestal, če bo prišlo do vojaškega posredovanja v Siriji ali "če bi prejeli kakšno prošnjo od naših zaveznikov".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.