Slovenija
6 ogledov

Erjavec zaskrbljen nad posledicami neurja

1/47
Žurnal24 main
Minister za obrambo Karl Erjavec je ob ogledu območij Obsotelja in Kozjanskega, ki ga je neurje v noči s petka na soboto močno prizadelo, dejal, da so prvi vtisi zelo slabi.

Minister Karl Erjavec pa od vlade pričakuje, da bo našla sredstva za pomoč prizadetim.

Po ministrovi oceni mora vlada nujno sprejeti usmeritve za posamezna ministrstva, predvsem za kmetijsko in okoljsko, ministrstvo za obrambo pa bo skušalo čim prej zagotoviti sredstva za kritje stroškov interventnih del.

"Na vsak način bomo na seji vlade v četrtek sprejeli nujne sanacijske ukrepe in določili višino humanitarne pomoči za vse prizadete v zadnjem neurju. Tudi tokrat so prizadetim na pomoč prvi priskočili gasilci, zato se mora status prostovoljnih gasilcev čim prej urediti," je dejal Erjavec. Poudaril je tudi, da se finančni položaj gasilcev mora krepiti, saj ne gre več le za intervencije med požarom in v prometnih nesrečah oziroma se vse pogosteje srečujemo z naravnimi nesrečami.

 

Popolnoma uničeno štiri odstotke zemljišč

V 43 občinah je bilo v julijskih neurjih prizadetih skupno 20.160 hektarjev kmetijskih zemljišč.

Najbolj so bile prizadete občine Pesnica z 212 hektarji popolnoma uničenih površin, Murska Sobota z 203 hektarji ter Moravske Toplice s 102 hektarjema uničenih površin.

Od vseh kmetijskih zemljišč v 43 občinah severovzhodne Slovenije, ki so bila prizadeta v julijskih neurjih, je bilo tako popolnoma uničenih 830 hektarjev oziroma štiri odstotke zemljišč in delno poškodovanih 19.300 hektarjev oziroma 96 odstotkov.

Neurja bodo zahtevala tudi rebalans
Kot je po delovnem srečanju s predstavniki obrtne, gospodarske in inženirske zbornice ter zavoda za gradbeništvo v Ljubljani pojasnil minister za okolje in prostor Janez Podobnik , bo v četrtek vlada na seji sprejela interventne ukrepe po zadnjih neurjih prejšnjega tedna. Ob analizi zadnjega neurja so na srečanju ugotovili, da so bili nekateri vzroki velike škode intenzivnost toče, močan veter in velika količina padavin v kratkem času. Do četrtkove seje vlade bodo po Podobnikovih besedah pripravili strokovna priporočila prizadetim glede tega, na kakšen način naj se lotijo popravila ostrešij, in priporočila, kakšne kritine spadajo na posamezen objekt v posameznih območjih. Minister je omenil tudi možnosti dopolnitve nekaterih podzakonskih predpisov, v nekaj členih bodo dopolnili uredbo o odstranjevanju azbestnih kritin, predvsem v segmentu, ki to uredbo umešča tudi v naravne nesreče. Sicer pa Janez Podobnik vidi veliko možnost, da bo vlada za pokrivanje škode po neurju izkoristila rebalans proračuna, če bo to potrebno. Minister škodo ocenjuje na desetine milijonov evrov.

Gradnjo bo treba prilagoditi
Minister je prepričan, da je treba gradnjo prilagoditi podnebnim spremembam in tako poiskati najboljše gradbene, projektantske in druge rešitve. "Katastrofa potrebuje ukrepe na kratki in dolgi rok. Na Gospodarski zbornici Slovenije bomo združili vsa potrebna znanja, da prispevamo k trajnejši klimatsko primerni gradnji," je poudarila Alenka Avberšek iz Gospodarske zbornice Slovenije. "V sanacijo po neurjih želimo vključiti vse krovce, kleparje iz cele Slovenije," je pojasnil Janko Rozman iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, kjer so pripravili seznam krovcev in kleparjev.

Poškodbe tudi na telekomunikacijah

Nedavna neurja in nevihte so povzročili nove številne napake in okvare na telekomunikacijskem omrežju in napravah. V Telekomu uporabnike prosijo za razumevanje, tiste, ki so napako že prijavili, pa še, naj počakajo na klic tehnika s terena. Vse prijavljene napake so evidentirane in bodo odpravljene v najkrajšem možnem času, zagotavljajo in dodajajo, da so na terenu vse razpoložljive vzdrževalne ekipe Telekoma Slovenije in njegovih podizvajalcev.

 

Preberite še:

GALERIJA: Milijonska škoda po neurju

GALERIJA: V Krškem več kot sto prijav poškodb
V Telekomu vnovič opozarjajo, da je možnost okvar naprav, zlasti tistih, ki omogočajo širokopasovne storitve (modem, komunikator, osebni računalnik), veliko večja kot sicer. Uporabnikom tako svetujejo, naj pred ali med nevihtami izklopijo vse naprave iz električnega in telefonskega omrežja oziroma uporabljajo kakovostno prenapetostno zaščito. Za varnost naprav naj poskrbijo tudi takrat, ko jih ni doma, če je vremenska napoved slaba, pa naj jih že vnaprej preventivno izključijo.

Spomnimo, da je petkovo neurje največ škode povzročilo predvsem v vzhodni Sloveniji. Kolikšna bo skupna škoda uničujoče toče, še ocenjujejo, po prvih podatkih pa je povzročilo za več kot 13 milijonov evrov škode. Neurje je samo v Podravski regiji povzročilo za kar 10 milijonov evrov škode, na Kozjanskem pa tri milijone evrov. V Zavarovalnici Triglav pa po začasnih podatkih škodo ocenjujejo na 23 milijonov evrov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.