Slovenija
19 ogledov

Erjavec zunanji, Židan gospodarski minister?

seja dz Saša Despot
Čeprav se o imenih v novi vladi se zaenkrat še špekulira, je že jasno, da bodo v njej tudi nekateri ministri iz zdajšnje vladne ekipe.

Predsednik republike Borut Pahor bo danes podpisal predlog kandidature Mira Cerarja za novega mandatarja in ga posredoval državnemu zboru. Pred tem se bosta danes še enkrat sestala. 

Poslanci bodo tako o Pahorjevem predlogu predvidoma glasovali že v začetku prihodnjega tedna. Cerar ima za izvolitev zagotovljeno zadostno podporo, do glasovanja pa bo najbrž tudi že jasno katere stranke bodo v novi vladi. 

Ministre mora predlagati v 15 dneh

Če bo Cerar potrjen, mora imenovanje ministrov državnemu zboru (DZ) predlagati v 15 dneh. Vsak kandidat se mora pristojnemu delovnemu telesu DZ predstaviti v roku sedmih dni po vložitvi predloga. Poslanci nato odločajo o listi kandidatov kot celoti.

Če se zgodi kaj nepredvidljivega in Cerar ne bo izvoljen - to je sicer malo verjetno, saj so mu podporo poleg poslancev SMC obljubili še v DeSUS in ZaAB, pričakovati je tudi podporo SD - se bodo na podlagi novih predlogov opravile ponovne volitve predsednika vlade. Nove kandidature lahko vložijo predsednik republike, poslanske skupine ali najmanj deset poslancev. 

Nadaljevala se bodo pogajanja o koaliciji

V prihodnjih dneh se bodo nadaljevala tudi koalicijska usklajevanja. V pogovorih s SMC ostajajo SD, DeSUS in ZaAB. O usodi stranke Alenke Bratušek bo jutri odločal svet SMC.

Stranko moti seznamu kandidatov za evropskega komisarja pristala na katerem je tudi Bratuškova. Ta pa odgovarja, da se ji ne zdi korektno, da je za SMC težava zgolj ZaAB, saj da je pri oblikovanju seznama sodelovala praktično vsa sedanja koalicija. Odhajajoča premierka je sicer prepričana, da bi bilo z več strankami v vladi bistveno manj izsiljevanj.

Erjavec ostaja zunanji, Židan postaja gospodarski minister?

Čeprav je špekulacij o kadrovski zasedbi že veliko, je več razprave o tem pričakovati v prihodnjih dneh. Koalicijski sporazum za zdaj predvideva 15 resorjev, tri več kot doslej. Praktično gotovo je že, da bo prvi mož Desusa Karel Erjavec ostal zunanji minister, njegov strankarski kolega Gorazd Žmavc pa naj bi ostal na čelu ministrstva za Slovence po svetu.

Vse glasnejše so govorice, da naj bi gospodarski resor prevzel šef SD Dejan Židan, na ministrstvu za delo pa naj bi ostala njegova Anja Kopač Mrak, ki ravno tako prihaja iz vrst SD.

Na finančnem ministrstvu bi v SMC radi videli ekonomista Mojmirja Mraka, ki so ga brez uspeha novačile že številne vlade, generalni sekretar SMC Erik Kopač s katedre za obramboslovje na fakulteti za družbene vede pa bi lahko postal obrambni minister.

Če bo v koaliciji pristala tudi stranka ZaAB, bi njena kandidata Metod Dragonja in Uroš Grilc lahko bila v igri za mesto gospodarskega oziroma kulturnega ministra. 

Komentarjev 11
  • Johan Spohan 17:52 19.avgust 2014.

    Ti poredni Milanček, a še nisi vzel v roke pravopisa.

  • maliking 15:17 19.avgust 2014.

    Takrat,ko bošt ti nehal sanjat o udbo mafiji in tebi podobni.

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 13:04 19.avgust 2014.

    Kakšen drek od vlade.Sami prevaranti.Tale Cerar je tudi gnilo nesposobno jajce.Vse je isto in še slabše kot prej.Tale Rjavček je tudi že za bruhat.Hrvati so ga nategnili kot bebca.In ta karikatura naj vodi ministerstvo FUJ FUJ IN ŠE ENKRATFUJ.