Slovenija
548 ogledov

Ermenčeva na čelo Generalštaba SV

Generalštab Slovenske vojske Anže Petkovšek Ministrstvo za obrambo
Vlada bo v torek na njegov predlog Alenko Ermenc imenovala za novo načelnico Generalštaba Slovenske vojske.

Minister za obrambo Karl Erjavec je potrdil, da bo na njegov predlog Alenka Ermenc na mestu načelnika Generalštaba SV nasledila načelnika Alana Gederja, ki je bil na tej funkciji od 22. februarja letos. Soglasje k Erjavčevemu predlogu naj bi vlada podala na torkovi dopisni seji. Z imenovanjem se strinja tudi predsednik republike Borut Pahor. 

Tako po činu kot po položaju bo tako najvišje med pripadnicami SV doslej, je prvi poročal Pop TV.

Alenka Ermenc je diplomirala na fakulteti za družbene vede, leta 1991 pa se je pridružila Teritorialni obrambi RS in bila aktivna udeleženka vojne za Slovenijo. V Slovenski vojski je zaposlena 27 let.

Leta 2008 je zaključila šolanje na Kraljevi akademiji v Londonu (Royal College of Defence Studies). Podiplomsko izobraževanje je zaključila leta 2009 na King's College University of London in pridobila magistrski naziv iz mednarodnih študij.

V svoji vojaški karieri je opravljala poveljniško dolžnost na taktični ravni in štabne dolžnosti na operativni ter strateški ravni vodenja in poveljevanja v Slovenski vojski. Vodstvene formacijske dolžnosti v Slovenski vojski opravlja od leta 2001. V čin brigadirke je bila povišana 13. maja 2011, marca letos pa je bila imenovana za namestnico načelnika generalštaba.

Že takrat je Ermenčeva postala prva ženska na tako visokem položaju v Slovenski vojski in širše. Celo v vojskah držav članic Nata namreč po podatkih ministrstva za obrambo ni pripadnice, ki bi zasedala mesto načelnice ali namestnice načelnika generalštaba. Na začetku meseca pa je vlada podala še soglasje k predlogu za njeno povišanje v čin generalmajorke.

V nagovoru ob povišanju je poudarila, da njeno pot "vodi ljubezen do domovine, očetnjave". "Res, da pot ni vedno lahka, vendar z vztrajnim delom, motiviranostjo in pozitivnim mišljenjem se lahko premaknejo meje nemogočega. Zavedam pa se, da je vojska zmagovita zgolj s kolektivnimi napori in da povprečni nikoli ne zmagajo," je dejala in pri tem poudarila pomen znanja in dela. Pahorju se je zahvalila za zaupanje in povišanje v čin generalmajor.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • jakec42 07:37 27.november 2018.

    Ja počasi po častnikov več kot vojakov!

  • Lavdan 23:12 26.november 2018.

    Pri številu vojakov, ki jih imamo bi bil najvišji čin lahko polkovnik in to eden. Čudno kakor delijo čine, da že nimamo kakega maršala, ali ga hranijo za Janeza.