Slovenija
18 ogledov

Espeji vračajo denar

Za vsak mesec predčasne prekinitve morajo propadli podjetniki zavodu vrniti dobr Žurnal24 main
Subvencije. Zavodu letos za samozaposlitve ostalo še dobrih sedem milijonov evrov.

Zapiranje podjetij. Kar 280 podjetnikov je od januarja do oktobra letos vrnilo subvencijo, ki so jo kot spodbudo za samozaposlitev prejeli od zavoda za zaposlovanje. To je precej več kot lani, ko je bilo takih v celotnem letu 189. Medtem ko so lani vrnili za 125.710 evrov, je ta znesek letos narasel že na 257.190 evrov.

Spomnimo: brezposelni lahko na zavodu zaprosijo za subvencijo za samozaposlitev v višini 4.500 evrov. Tisti, ki so se samozaposlili lani, morajo samozaposlitev ohraniti najmanj dve leti, tisti, ki so se samozaposlili letos, pa eno leto. Če podjetje zaprejo pred rokom, morajo vrniti sorazmeren delež subvencije.

3.831 ljudi se je letos samozaposlilo ob pomoči subvencije zavoda.

Razlog tudi višji prispevki
Glavni razlogi, da podjetnikom ne uspe ohraniti samozaposlitve, so predvsem prekinitve najemne pogodbe za poslovne prostore, negativno poslovanje, izguba večjega posla, plačilna nedisciplina, bolezen in tudi spremembe zakonodaje, navajajo na zavodu za zaposlovanje. Kljub temu je subvencioniranje samozaposlitev po njihovih ocenah eden izmed najuspešnejših programov; kot pravijo, samozaposlitev več kot dve leti ohrani 75 odstotkov subvencionirancev.

Letos se je do oktobra ob pomoči denarja zavoda samozaposlilo 3.831 ljudi, lani v vsem letu pa 4.330. Novembra in decembra je za samozaposlitve na voljo še tretjina letošnjega denarja, to je dobrih sedem milijonov evrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.