Slovenija
11 ogledov

ESS o reformi študentskega dela

Študentsko delo Anže Petkovšek
Ekonomsko-socialni svet (ESS) na današnji seji čaka pester nabor tem, med osrednjimi pa bo gotovo predlagana reforma študentskega dela.

Govor bo tudi o ukrepih za preprečevanje odlivov denarnih sredstev v davčne oaze ter o predlaganih novelah zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora in zakona o izvršbi in zavarovanju.

V pokojninsko dobo in kot delovne izkušnje

Predlog zakona o začasnem in občasnem delu dijakov in študentov, ki je v javni obravnavi, predvideva, da se bo študentsko delo štelo v pokojninsko dobo in bo tudi uradno priznano kot delovna izkušnja. Prispevki dijaka oziroma študenta bodo znašali 15,5 odstotka, prispevki in ostali stroški delodajalca pa 20,65 odstotka. Sredstva iz dajatev bodo namenjena za štipendije, študentske domove, delovanje Študentske organizacije Slovenije in delovanje centralne evidence.

Minimalec 4,50 evra bruto

Tudi v prihodnje bo glede na osnutek potekalo prek posrednikov, študentskih servisov, na podlagi napotnice, pretežno v elektronski obliki in brez dodatnih administrativnih bremen. Minimalna urna postavka bo 4,50 evra bruto oziroma 3,80 evra neto, posrednik pa bo obvezan k zagotovitvi plačila.

Omejitve naraščajo z manjšim številom

Največ pripomb je bilo doslej na račun omejitve študentskega dela pri delodajalcih, ki so vezane na povprečno število zaposlenih v preteklem letu, pri čemer omejitve naraščajo z manjšim številom zaposlenih, in na uvedbo centralne evidence študentskega dela.

Na ESS bodo danes govorili tudi o ukrepih za preprečevanje odlivov denarnih sredstev v davčne oaze ter o predlaganih novelah zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora ter zakona o izvršbi in zavarovanju.

Komentarjev 3
  • megafon 12:58 04.marec 2014.

    Mislim, da je pomembno, da se delovne študente na nek način zaščiti pred zlorabami delodajalcev. Sedaj pa bomo študentje na nek način zaščiteni od posrednika, saj bo študentski servis primoran poskrbeti za plačilo opravljenega dela. Kot študent sem si v ...prikaži več preteklih letih nabral kar dosti izkušenj na različnih področjih, sedaj pa jih bom lahko še uporabil kot reference ob iskanju zaposlitve.

  • helena.loredan 14:44 03.marec 2014.

    Študentsko in dijaško delo predstavlja socialni korektiv, ki omogoča zaslužek, ki je nujno potreben, da se lahko dijak ali študent sploh izobražuje….

  • Avion 17:45 01.marec 2014.

    Komi čakam da se kej takega uvede kak nov, svež zakon, kjer bom dejansko delal zase za svoje izkušnje.pa verjamem da trenutno dela več kot 3/4 študentov za manj kot 3,5€.. pa vsaj 1/2 dela za 3€ ali manj