Slovenija
21 ogledov

Estonija zgled Sloveniji

Zaposleni v društvu Altra opozarjajo, da si za svoje delo zaslužijo več priznanj Žurnal24 main
V Sloveniji jih je več kot 20 tisoč. Predvsem tiste, ki delajo na področju socialnega varstva, imajo velike težave s financiranjem.
 

Položaj NVO

Raziskava. Po podatkih raziskave iz leta 2004 več kot 80 odstotkov NVO pri nas nima redno zaposlenih. Nevladni sektor je zelo razdrobljen, opozarja ena od avtoric analize Andreja Čmak Meglič. "Streha je v redu, hiša pa razpada. Krovne organizacije dobijo denar, majhne pa umirajo. Pa vendar so bistvene prav slednje," pojasnjuje Čmak Megličeva.
Zaposleni v nevladnih organizacijah (NVO) opozarjajo, da so zaradi neurejenega sistema financiranja v precej slabšem položaju kot njihovi kolegi, ki delajo v državnih službah. Od njih se zahteva enaka izobrazba in strokovno znanje, plače pa so nižje, ne dobijo regresa ali dodatkov, tudi za dežurstva in nočno delo ne, so nas opozorili zaposleni v društvu Altra, ki zagotavlja pomoč ljudem s težavami v duševnem zdravju.

Primer Altra
"Treba je tudi razlikovati med različnimi NVO, saj tiste, ki delamo na področju socialnega dela, opravljamo storitve, ki jih država sama ne zmore, in smo torej prepoznani kot nujno potrebni za družbo. Od nas zahtevajo enake kvalifikacije, mi pa sploh ne vemo, po kakšnem ključu je ovrednoteno naše delo. Počutimo se manjvredne, pa ne samo zaradi denarja, ampak tudi zaradi odnosa, kot da smo prostovoljci," pravijo zaposleni v Altri.

Ustanovili sindikat
Tako se počuti veliko ljudi, ki delajo v NVO, zato so se odločili, da bodo poskušali stvari spremeniti tudi tako, da so ustanovili sindikat. Predsednica sindikata Tina Divjak nam je povedala, da je največja težava v projektnem financiranju; na to, da je država za nevladni sektor leta 2005 namenila celo manj denarja kot leta 1995, pa je opozorila avtorica več raziskav o položaju NVO pri nas Andreja Čmak Meglič .



Država: Denar je

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Roman Rep odgovarja, da je država od leta 2004 sredstva za NVO povečala za desetkrat. "Zagotovili smo tudi sredstva iz strukturnih skladov, za katera se bodo lahko potegovale NVO, poleg tega veliko delamo na tem, da jim zagotovimo administrativno in tehnično pomoč. Ena od največjih težav, ki smo ji opažali, je bila namreč, da tudi ko je denar bil na voljo, ga NVO niso znale črpati," je vidik države pojasnil Rep.

Začaran krog
Po njegovem mnenju bi se moral nevladni sektor med seboj bolje povezati, direktorji pa bi morali biti menedžerji, ki bi bili usposobljeni za sestavljanje razpisne dokumentacije. Je pa Rep priznal, da zaposlovanje v NVO ostaja velika težava in da bi bilo smiselno uvesti ukrepe za ureditev te težave.

Predstavniki nevladnega sektorja odgovarjajo, da se zavedajo svojih pomanjkljivosti pri ukvarjanju z birokracijo, ki jo zahtevajo javni razpisi, a opozarjajo, da rešitev ni preprosta. Premalo usposobljenih ljudi imajo namreč tudi zato, ker jih ne morejo plačati, tako da se vrtijo v začaranem krogu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.