Slovenija
39 ogledov

Eti povzročili za 8 milijonov evrov škode

slovenija 16.04.13. ponarejeni bankovci, evro, denar, foto: Shutterstock Shutterstock
Kriminalisti podali ovadbe zoper pet fizičnih in tri pravne osebe iz okolice Ljubljane, ki so osumljeni zlorabe položaja in pranja denarja.

Ljubljanski kriminalisti so julija zaključili obsežen predkazenski postopek zaradi izčrpavanja večje prehrambene družbe iz okolice Ljubljane. Šlo naj bi za Eto Kamnik in vojno med Eterro in Fineto za njen prevzem. Eta je sicer od novembra 2012 v lasti ljubljanskega holdinga AG.

Policisti ugotavljajo, da so se osumljeni pri opravljanju nadzorne funkcije oškodovane družbe združili z namenom, da bi drugemu pridobili protipravno premoženjsko korist ter izrabili svoj položaj s tem, da so v škodo matične in v korist povezane družbe, katere edini družbenik je bil soosumljeni predsednik nadzornega odbora, odobrili škodljivo kreditno pogodbo, na podlagi katere je oškodovana družba nakazala 4 milijone evrov tej povezani družbi. Kredit ni bil ustrezno zavarovan in tudi nikoli poplačan. Kot kaže gre za družbo Fineta, ki je danes v lasti bivšega predsednika upravnega odbora Ete Dragana Marjanovića in Metke Hrovat.

Kot še ugotavljajo policisti, so osumljeni, ki so bili v upravnem odboru oškodovane družbe, izrabili svoj položaj tudi s tem, da so v škodo matične in v korist srbske družbe (Eterra), katere edini družbenik je bil predsednik upravnega odbora, odobrili nakup lastnih delnic oškodovane družbe v višini 2,6 milijona evrov, pri tem pa so vedeli, da so delnice oškodovane družbe že obremenjene s strani banke.

Oškodovana družba z navedenim nakupom lastnih delnic ni ničesar pridobila in je šlo za poslovno škodljivo odločitev. Osumljene pravne in fizične osebe so tako oškodovani družbi povzročile premoženjsko škodo v višini okrog osmih milijonov evrov. 

Na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, so kriminalisti podali kazensko ovadbo zoper 5 fizičnih in tri pravne osebe iz okolice Ljubljane, ki jih utemeljeno sumijo pranja denarja in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Komentarjev 3
  • vladek 12:31 19.avgust 2014.

    takšne stvari so bile legalne v Jugi,zato imajo njihovi otroci danes vikende,jahte,avtomobile in brez enega dneva delovne dobe

  • jezero 20:02 18.avgust 2014.

    Prizadeti tolovaji se trenutno nahajajo v svoji domovini Srbiji in bodo tam v imenu človekovih pravic tudi ostali. Ljubo doma, kdor ga ima, posebej, če imaš še nekaj milijončkov.

  • Aleksandragrey 15:12 18.avgust 2014.

    Nič novega.....to se pri nas lahko..... :(