Evropska agencije za varnost hrane (Efsa) že izvaja obširno preverjanje vseh dovoljenih dodatkov
v prehrani, začenši z barvili, je sporočila Evropska komisija. Efsa želi oceniti, ali so dodatki v
hrani glede na najnovejša dognanja znanstvenikov še varni.
Vsi dodatki v prehrani morajo biti označeni z nazivom (barvilo, konzervans ipd.) ter s črko,
bodisi s celotnim imenom. Na tak način so potrošniki obveščeni o tem, kaj je v hrani, ki jo
kupujejo.
Efsa oceni vsak dodatek, preden pride na trg. Zdaj bo po naročilu Evropske komisije ocenila
še britansko študijo, ki ugotavlja, da uživanje določene mešanice umetnih barvil skupaj s
konzervansom natrijevem benzoatom škodljivo vpliva na vedenje otrok. Ko bo Efsa podala svoje mnenje
o študiji, se bo komisija odločala o nadaljnjih korakih.
Barvilo za klobase že prepovedano
V Bruslju so julija že prepovedali uporabo prehranskega barvila Red2G, ki se pojavlja kot
sestavina v klobasah in zrezkih iz mletega mesa v hamburgerjih. Efsa je namreč presodila, da
barvilo predstavlja morebitno tveganje za zdravje ljudi, saj je verjetnost, da povzroča raka,
visoka. V zadnjem času so se na trgu poleg nevarne hrane pojavljale še nevarne igrače. Te so
predstavljale nevarnost za otroke, saj so bile prevlečene z barvo s preveč svinca.