Slovenija
3 ogledov

EU deli z nami zaskrbljenost

Slovenski minister in evropski komisar sta govorila predvsem o slovenskih pripra Žurnal24 main
Evropska komisija po besedah ministra Bajuka "z nami deli našo zaskrbljenost in pozornost, ki jo je treba nameniti inflaciji v Sloveniji".

Finančni minister Andrej Bajuk je v Bruslju izrazil zadovoljstvo, da se rast cen v Sloveniji po najnovejših podatkih državnega statističnega urada "nekoliko umirja, čeprav je še vedno nad pričakovano ravnjo". O tem se je pogovarjal s komisarjem za denarne in gospodarske zadeve Joaquinom Almunio, ki po njegovih besedah " z nami deli našo zaskrbljenost in pozornost, ki jo je treba nameniti inflaciji v Sloveniji". Minister Bajuk je še povedal, da "ni bilo nobene pridige".

 
 

Vsi v Sloveniji bi morali biti bolj pozorni. Vztrajati bi morali pri tem, da če je v eni trgovini dražje, gremo v naslednjo – to je sporočilo, ki ga vsak trgovec hitro razume.

Andrej Bajuk

 
Letna stopnja inflacije v Sloveniji je bila po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat julija 4,0 odstotka, kar je največ med državami z evrom. "Razlike v inflaciji v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami območja evra so pričakovane glede na dejstvo, da se še vedno približujemo Evropi, čeprav smo že polnopravna članica območja evra," je pojasnil Bajuk.

Minister kljub napovedim o jesenskih podražitvah, sploh o zvišanju cen žita na svetovnem trgu, pričakuje, da se bo inflacija še naprej umirjala. "Imamo dobre razloge, da to pričakujemo," je dejal po srečanju z Almunio. "Bomo pa pozorneje nadaljevali delovanje na tem področju, predvsem s ponovno mobilizacijo civilne družbe glede informacije naših potrošnikov," je zatrdil.

Almunia pohvalil priprave Slovenije

Slovenski minister in komisar sta sicer govorila predvsem o pripravah Slovenije na predsedovanje Evropski uniji v prvi polovici prihodnjega leta. Po besedah njegove tiskovne predstavnice Amelie Torres, je Almunia "pozdravil in pohvalil delovni program Slovenije".

Ena od osrednjih tem je bila priprava neformalnega srečanja finančnih ministrov Evropske unije 4. in 5. aprila 2008 v Sloveniji, ki bo osredotočeno na kakovost javnih financ. Nemčija in Portugalska sta se na tem področju usmerili v izdatke za raziskave in razvoj, slovenski poudarek pa bo na socialnih transferjih, je pojasnil Bajuk.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.