Slovenija
19 ogledov

EU vrača sladkorno peso

slovenija 13.04.11, Dejan Zidan, Kmetijski minister, intervju, foto: Anze Petkov Anže Petkovšek
Kmeti. Pogajanja o skupni kmetijski politiki EU po oceni kmetov uspešna.

Leta 2018 bi lahko v Sloveniji kmetje vnovič začeli pridelovati sladkorno peso, saj se sladkorne kvote na ravni Evropske unije (EU) iztečejo jeseni leta 2017, je po zaključku pogajanj o skupni kmetijski politiki EU za obdobje 2014–2020 povedal minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan.

Slovenija si je sicer prizadevala, da bi se to zgodilo že prej, saj so bili učinki "sladkornih omejitev" na evropski ravni negativni: sladkorja v EU primanjkuje, uvoz je omejen, cena pa višja kot na svetovnih trgih. Je pa tudi leto 2017 razmeroma dober izplen, saj naj bi slovenski pridelovalci vendarle potrebovali nekaj časa za morebiten vnovičen zagon proizvodnje.

Mladim kmetom več

Židan, ki je tako kot predstavniki Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije in Zadružne zveze Slovenije zadovoljen z izplenom pogajanj za Slovenijo, je izpostavil še obvezno izvajanje sheme za mlade kmete, ki bodo na ta račun prejemali poseben dodatek pri neposrednih plačilih. Kmetje, mlajši od 40 let, bodo lahko tako prvih pet let prejemali 25 odstotkov dodatnega plačila na hektar. Še en uspeh pogajanj je po oceni Židana razbremenitev administracije za male kmete; to so tisti, ki dobijo do 1.250 evrov neposrednih plačil. "Teh kmetij je v Sloveniji veliko, znotraj te sheme bi lahko imeli od četrtine do tretjine kmetij," je pojasnil Židan.

Bolj zeleni kot ostala EU

Na očitek, da je skupna kmetijska politika EU vse prej kot ekološka in dolgoročno vzdržna, je Židan odgovoril, da Slovenija že ta trenutek daje nadpovprečne spodbude ekološkemu kmetijstvu v primerjavi z EU. "Z lanskim letom smo uveljavili dvojno ekološko plačilo za kmetije v prestrukturiranju iz klasičnega v ekološko kmetovanje," je povedal Židan in dodal, da naj bi bilo zanimanje za prehod v ekološko kmetovanje znova zelo veliko. Državna sekretarka Tanja Strniša je ob tem dodala, da Slovenija v okviru lastne politike namenja okoli 60 odstotkov sredstev za razvoj podeželja za okoljske ukrepe. Nekatere države naj bi imele težave že z doseganjem praga 30 odstotkov, ki je določen na ravni EU.

Komentarjev 2
  • JANEZON 12:04 28.junij 2013.

    Koliko bo stala nova tovarna sladkorja pa še nihče ne razmišlja.Je bilo potrebno staro podreti?Bedaki v parlamentu bodo trdili DA....Za novo bo treba odšteti vsaj 100 milijonov euro.Naj jih plača evropa,če ima kdo jajca, da jim ...prikaži več to pove.............

  • mb 07:15 28.junij 2013.

    politika EU je slabša kot pa je bila v SFRJ. V SFRJ je bila planska, dogovorna ekonomija, podobno kot v ostalih socialističnih državah.Kakšna pa je v EU. kaj pa so kvotem plani subvencije drugega kot planska ekonomija.Razlika je ...prikaži več v tenm da sedaj industrija oz lobiji delajo plan prej pa politbiro.Prej so bili praktično vsi zaposleni sedaj pa je velika brezposelnost.