Slovenija
1691 ogledov

EU zaostruje sankcije, tudi Slovenija v embargo ruske nafte?

Nafta Profimedias
Sankcije morajo potrditi države čanice.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v Evropskem parlamentu predstavila predlog šestega svežnja sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, ki vključuje tudi postopno uvedbo embarga na uvoz nafte iz Rusije.

“Naslavljamo odvisnost od ruske nafte. Ne bo lahko. Nekatere države članice so močno odvisne od ruske nafte. A preprosto moramo delati na tem,” je dejala von der Leynova, ki meni, da bi s postopno uvedbo embarga dosegli največji možen pritisk na Rusijo ter kar se da zmanjšali kolateralno škodo za države Evropske unije in partnerje EU. Nekatere evropske države, med njimi Slovenija, k embargu ruske nafte pozivajo že od začetka vojne v Ukrajini. 

Za surovo nafto predlaga šestmesečno prehodno obdobje, za naftne derivate pa se bo to izteklo konec leta, je dejala predsednica komisije.

Poleg tega komisija po besedah predsednice predlaga izključitev dodatnih treh bank iz mednarodnega sistema za izmenjavo finančnih podatkov Swift, tudi največje ruske banke Sberbank. Predlaga tudi prepoved potovanj in zamrznitev sredstev visokih predstavnikov ruske vojske, ki so odgovorni za hudodelstva v Buči in nehumano obleganje Mariupola.  "To pošilja pomemben signal vsem zločincem, vpletenim v vojno Kremlja: Vemo, kdo ste, odgovarjali boste," je poudarila von den Leyenova.

Poleg tega EK predlaga prepoved treh ruskih državnih televizij, ki na noben način ne bodo smele več oddajati na območju EU. 

Sankcije morajo zdaj potrditi države članice, ki o tem razpravljajo danes. Madžarska, ki je v veliki meri odvisna od ruskega plina, je napovedala veto na uvedbo embarga na nafto. Tako madžarska kot tudi Slovaška zahtevata izjemo po kateri bi  lahko surovo nafto od Rusije kupujeta do konca leta 2023. 

Fotografija je simbolna.

Komentarjev 11
  • rd2dmk2 09:44 05.maj 2022.

    ja no saj vam je rekla gospa iz bruslja da se ne vozit z avtom , da kolesarite.. uf .. pa je ne kolesarit, zdej ko je janez preklel kolesa in kolesarjenje. pa mu ovce zarijejo nož v hrbet. a ...prikaži veča veste kaj predlagam.. dajmo referendum da se birokrati iz bruslja preselijo v ljubljano, maribor, boste imel namest škrtih turistov bogate euro poslance na AIRBNB, pa še uršulo bomo imeli na dosegu roke, če bo take trapaste ven metala, pa jo takoj z gnilimi jajci in paradajzi obdarimo.

  • 5fe65aabf7f15bf520c5139c81a82b8f81214b83 09:49 04.maj 2022.

    moramo to, moramo ono... sporocilo van der lynovi: jaz ne rabim nic! ce ona karkoli mora pa me boli k***...

  • Avatar Leon
    Leon 09:45 04.maj 2022.

    Janez Janša bo vse rešil ; https://www.vecer.com/slovenija/janez-jansa-stiri-dni-po-volitvah-obiskal-amerisko-letalonosilko-je-tudi-letel-z-lovskim-bombnikom-10281275?utm_source=Linker&utm_medium=Widget&utm_campaign=ContentExchange