Slovenija
195 ogledov

Europol išče Mitjo Valiča

ženska lisice Shutterstock
Zaradi domnevnih nepravilnosti pri preprodaji zemljišča makedonskega Mercatorja naj bi bila izdana tiralica za Mitjem Valičem, nekdanjim prokuristom družbe, sedaj v.d. direktorja direktorata za investicije na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Informacije sicer Finance zaradi praznika niso uspele preveriti pri Europolu. So jim pa tako na makedonskem notranjem ministrstvu kot slovenski policiji potrdili, da je bila na zahtevo makedonske policije 30. aprila izdana mednarodna tiralica zoper slovenskega državljana.

Finance ob tem navajajo pojasnilo policije, zakaj po več kot tednu dni od prejema obvestila o razpisu mednarodne tiralice ni ukrepala. Ker Makedonija ni članica Evropske unije, Slovenija svojih državljanov tja ne more izročati, je pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi na generalni policijski upravi Vesna Drole.

Zato v sodelovanju z državnim tožilstvom iščejo primerno rešitev. Če se izkaže, da kaznivo dejanje, ki ga preiskujejo makedonski organi, velja za kaznivo dejanje tudi pri nas, lahko Makedonija pregon odstopi slovenski policiji, je še povedala.

Valič, ki je bil danes v službi na direktoratu, je za Finance pojasnil, da o tem ne ve nič, zato tudi nima kaj komentirati. Napovedal je, da bo z organi pregona, če bo treba, sodeloval. Ponovil pa je tudi, da je svojo nekdanjo funkcijo v Mercatorju opravljal v skladu z zakonom.

Tudi na ministrstvu za izobraževanje so povedali, da nimajo nobenih uradnih informacij o morebitni tiralici, zato zadeve tudi ne morejo ne komentirati ne ukrepati. Se je pa minister Jernej Pikalo z Valičem o pisanju medijev v preteklih dneh že pogovoril, so navedli.

Po navedbah Financ naj bi Valiča makedonski organi pregona sumili domnevnih nepravilnosti pri preprodaji Mercatorjevega zemljišča v Makedoniji, s čimer naj bi bil največji slovenski trgovec oškodovan za milijon evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.