Slovenija
40 ogledov

Evidenca v zasebne roke

Žurnal24 main
Nepremičnine MOL. Kljub neznankam projekt urejanja v odločanje svetnikom.

Danes se bodo mestni svetniki odločili, ali bodo nepremičninsko stanje v občini urejali zasebniki. Oddelek za ravnanje z nepremičninami jim je namreč v obravnavo predložil sklepe o javno-zasebnem partnerstvu za izvedbo projekta Ureditev evidence nepremičnega premoženja Mestne občine Ljubljana (MOL).

Pomanjkljivosti
Brez poziva. MOL bi morala po zakonu o javno-zasebnem partnerstvu (ZJZP) pred pripravo gradiva za javno-zasebno partnerstvo izvesti poziv morebitnim promotorjem. Tega ni bilo, kot promotorja pa sta sodelovala Ljubljanski urbanistični zavod (LUZ) in LGB. Zakon sicer dopušča, da promotorji sami predlagajo izvedbo partnerstva. Projekta še ni, a je. Na MOL so ocenili, da projekt, ki sta ga pripravila promotorja, izpolnjuje formalni pogoj, da se še ne izvaja. Vendar pa to ne drži popolnoma. Na MOL so namreč v preteklosti že združili obstoječe evidence o nepremičninah v enotnem računalniškem programu, ki ga tudi že uporabljajo. Enotno evidenco že sproti posodabljajo z izvedenimi spremembami in spremembami v zemljiški knjigi. Prav tako je bil leta 2005 narejen grafični prikaz nepremičninskega stanja v soseskah. Koliko denarja so do zdaj porabili za urejanje nepremičninskega stanja v tem mandatu, na MOL ne vedo, saj evidence ne vodijo, ker “ni predpisana”.

Na MOL so sicer že več let urejali nepremičninsko stanje, zdaj pa so poudarili, da “ne gre za novo evidenco, temveč za načrtno preverjanje stanja, zapisanega v tej evidenci, za dopolnitev obstoječe evidence in s tem povezano urejanje nepremičnin v lasti MOL”. Poznavalci so nas opozorili, da je pri pripravi tega partnerstva več pomanjkljivosti.

Veliko priposestvovanega
Tako je vprašljivo, kako bo MOL prodajala škrbine. Z denarjem od prodaje naj bi namreč plačala po ocenah iz lanskega leta 45 milijonov evrov vreden projekt. Lojze Ude, pravnik z ljubljanske pravne fakultete, je povedal, da se je doba priposestvovanja z 20 let skrajšala na deset. Kot je pojasnil, tako preide zemljišče v last nekoga, če ga je uporabljal v dobri veri, da je dejansko del njegove parcele. Tako bi lahko bila vrsta nepremičnin že priposestvovanih, vendar pa je Ude opozoril, da bodo morali lastniki dokazati dobronamernost. Priposestvovati pa se ne da grajenega javnega dobrega.

Prav tako je vprašljiva namera, da se s projektom uredijo tudi pripadajoča zemljišča k večstanovanjskim stavbam, kjer MOL ni lastnica. Ta pravica in dolžnost namreč po zakonu o vzpostavitvi etažne lastnine na predlog pridobitelja posameznega dela stavbe in o določanju pripadajočega zemljišča k stavbi (ZVEtL) pripadata etažnim lastnikom. Na MOL pa so povedali, da bodo pri tem dejavno sodelovali v nepravdnih postopkih.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.