Slovenija
21 ogledov

Evro bodo reševali po telefonu

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Finančni ministri držav z evrom bodo v ponedeljek prek telefona govorili o reševanju dolžniške krize v območju s skupno evropsko valuto

Da bo pogovor res potekal, so za STA potrdili tudi na slovenskem finančnem ministrstvu.

Tema bo predvsem udejanjanje dogovorjenih ukrepov z decembrskega vrha evropskih voditeljev.

Krepili bodo IMF

Medtem ko več državam z evrom grozi znižanje bonitetne ocene, bodo finančni ministri v ponedeljek osredotočeni predvsem na krepitev sredstev Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Sklad bi namreč v primeru, da katera od držav zaradi nezaupanja vlagateljev ne bo mogla refinancirati dolga po vzdržnih obrestnih merah na finančnih trgih, lahko priskočil na pomoč.

Finančni ministri evroskupine bodo po navedbah anonimnega vira za AFP pogovore začeli v ponedeljek ob 16. uri po srednjeevropskem času ter bodo razpravljali o tem, kako nadaljevati po "ključnem" vrhu Evropske unije 8. in 9. decembra. Na vrhu so se med drugim odločili o oblikovanju fiskalnega pakta in povečanju sredstev IMF za 200 milijard evrov.

Slovenija v družbi najslabših

Bonitetna hiša Fitch je sicer v petek izrazila dvom, da bo načrtovano varčevanje evropskih držav rešilo dolžniško krizo območja z evrom ter opozorila, da bi lahko kmalu znižala bonitetno oceno šestih držav, med njimi tudi Slovenije, Španije in Italije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.