Slovenija
6263 ogledov

Evro izenačen z dolarjem: Tu so razlogi, zakaj

štetje evrov Reševalni pas/Twitter
Evro je avgusta in septembra prvič v zadnjih 20 letih padel pod vrednostjo dolarja. Kje tičijo razlogi za to in kaj lahko pričakujemo v prihodnosti?

En evro je bil avgusta in v začetku septembra vreden le 0,99 dolarja, kar se ni zgodilo že 20 let. Za primerjavo: vrednost 1 evra je pred enim letom znašala 1,18 dolarja, kar pomeni, da je evro v 12 mesecih izgubil velik del svoje vrednosti. Krivulja se je začela močno obračati navzdol konec marca, kar sovpada s posledicami ruske invazije na Ukrajino in začetkom energetske krize. 

"Padec evra proti dolarju je posledica več vrst dejavnikov. Ključna je pričakovano hitra dinamika zviševanja FED-ove obrestne mere, ki jo trg pričakuje zaradi visoke stopnje osnovne inflacije," nam je pojasnil Bojan Ivanc iz Gospodarske zbornice Slovenije. "Drug dejavnik je energetska kriza v Evropi, ki prinaša izzive na evropskem trgu zemeljskega plina in električne energije na podobni ravni, ko jih je v 70-ih letih prinesla naftna kriza. Vse kaže, da to vpliva na zmanjšano potrošnjo po obeh energentih, kar ima seveda vpliv na rastoča pričakovanja o recesiji v Evropi. Posledično to šibi povpraševanje po evru v primerjavi z dolarjem," je še razložil Ivanc.  

Trend padca evra v primerjavi z dolarjem se je v septembru ustavil in zdaj se krivulja počasi obrača navzgor.

Evro sicer v primerjavi z dolarjem že 20 let ni bil tako nizko in avgusta je prvič v zadnjih 20 letih padel pod vrednostjo dolarja. Koliko časa lahko pričakujemo tako nizko vrednost evra, je vprašanje, ki si ga danes zastavlja marsikdo.

"Odgovora na navedeno vprašanje zanesljivo ne ve nihče. Terminski trg ocenjuje, da bo evro počasi nekoliko zopet pridobil na vrednosti in denimo vidi EUR/USD pri 1,0337 v juniju 2024 in 1,067 v juniju 2027," nam je razložil Ivanc in v isti sapi dodal, da je "dejansko menjalno razmerje odvisno od vrste dejavnikov, najpogosteje pa od razlike v obrestnih merah in prihodnjem gibanju le-teh kot od pričakovanj o realni rasti gospodarstev kot tudi od pogledov trgov na solventnost gospodarstev".  

Kot nam je še pojasnil Ivanc, je sreča za potrošnike ob padcu vrednosti evra ta, da se za večino to ne pozna oz. je vse skupaj zanemarljivo, saj potrošniki jemljejo posojila v evrih in ne dolarjih.

Komentarjev 18
  • Ender3 13:47 17.september 2022.

    Vse se odvija po ameriškem scenariju in dominantni vlogi precenjenega dolarja. Zaenkrat jim dobro uspeva !

  • Megan_Conner 12:26 17.september 2022.

    Amazon je za vsak teden spletnega dela od doma plačal od 6000 do 10.000 evrov. Za prvi mesec sem od Amazona prejel 27.416 € plače. V prostem času delam 3 ure na dan. ček za več podrobnosti............>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑶𝒓𝒅𝑪𝒂𝒔𝒉.𝐶𝐨𝐦

  • Avatar Syn
    Syn 09:08 17.september 2022.

    Upam da čimprej najdem primerno lokacijo kamor se bom preselil, ker ta EU bo počasi res samo še pepel revežev 3.sveta. Finančni in energetski kolaps je že za ovinkom. Da o ostalem pomanjkanju niti ne govorim. Samo čakam da Kitajci ...prikaži več še Tajvanu zapičijo dejstvo, da so in vedno bodo del Kitajske. EU bo nato prisiljena uvesti sankcije še Kitajski, od koder pa prihaja 90% dobrin v EU. Konec koncev, še šotora si ne moreš kupit da ni Kitajski, kaj šele kaj drugega. Ja, EU greznica se že lepo pogreza.