Slovenija
21 ogledov

Evrodavki na dvoje

Čeprav so nekateri kandidati, med njimi Karl Erjavec, prepričani, da bodo davke Žurnal24 main
Plače bo evroposlancem delil parlament, ki bo trgal davke.

Danska se je kot prva evropska država odločila, da bo dodatno obdavčila plače svojih evroposlancev. V Evropskem parlamentu sedi 14 danskih poslancev, ki bodo, tako kot drugi, dobivali 7665 evrov plače, država pa bo obdavčila njihove neto zneske.

Plače evroposlancev nameravajo dodatno obdavčiti tudi na Nizozemskem, kjer imajo 27 evroposlancev, na Švedskem (19 evroposlancev) in na Finskem (14 evroposlancev).

 

Enotne plače

7665 evrov bo znašala bruto plača vseh evropskih poslancev. Neto znesek bo 5935 evrov. Za nekatere poslance, na primer Bolgare, ki so imeli do zdaj 900 evrov, se bo plača bistveno zvišala, več pa bodo dobili tudi slovenski evroposlanci.

Proti visokim davkom
Dodatno obdavčitev države članice lahko izvedejo v skladu z državno zakonodajo, pri tem pa ne sme priti do dvojnega obdavčenja.

"Nasprotujem vsakemu povišanju in dodajanju davkov. Bolj kot to se mi zdi zanimiva uganka – če evroposlanci plačujejo take davke, zakaj morajo Slovenci plačevati večje?" se sprašuje ekonomist Rado Pezdir. "Če je kakšna težava z njihovim dohodkom, je ta, da je neupravičeno izplačan, ker ne vemo, kakšen je učinek njihovega dela," še pravi Pezdir.

Plačevanje dohodnine
"Kaj bo naredila Slovenija, je vprašanje slovenske vlade," pravi tiskovna predstavnica EP v Sloveniji Maja Kezunovič Krašek.

Slovenija je neto plačnica v evropski proračun. Slovenska davčna zakonodaja ne predvideva dodatnega obdavčenja neto zneska plače prebivalca, ki dela v tujini. Kot slovenski davčni zavezanci pa bodo morali evropski poslanci svoje dohodke napovedati v Sloveniji in plačati razliko v dohodnini.

Slovenska davčna uprava bo v izogib dvojnemu odavčenju odštela že plačanih 17 odstotkov davkov.

Najvišji davčni razred
Predvidevamo, da bodo slovenski evroposlanci s svojimi dohodki padli v najvišji davčni razred. To pomeni, da bodo morali plačati razliko med 17 odstotki akontacije dohodnine, ki jo bo odmeril EP, do 41 odstotkov dohodnine, ki jo za najvišji davčni razred predvideva slovenska davčna zakonodaja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.