Slovenija
1 ogledov

Evropa stopica na mestu in nazaduje

Evropska unija, Evropa EPA
Nepričakovan zastoj okrevanja evropskega gospodarstva ob koncu minulega leta se bo nadaljeval tudi v prvih dveh četrtletjih letošnjega leta.

Te podatke je danes v vmesni gospodarski napovedi objavila Evropska komisija. Bruselj območju evra za letos napoveduje blago recesijo, celotni EU pa stagnacijo gospodarstva.

Skromna rast šele v drugi polovici leta

Glede na napoved komisije negotovost v območju s skupno evropsko valuto in v celotni sedemindvajseterici ostaja velika, razvoj posameznih evropskih držav pa neenakomeren. Države naj bi se na pot skromne gospodarske rasti vrnile v drugi polovici letošnjega leta.

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je pri tem opozoril, da kljub zaustavitvi okrevanja evropskega gospodarstva obstajajo znamenja njegove stabilizacije. "Gospodarsko razpoloženje je še vedno na nizki ravni, vendar pa se pritisk na finančnih trgih umirja," je poudaril.

Slovensko krčenje 0,1-odstotno

Po oceni komisije bo območje evra letos zabeležilo 0,3-odstotno krčenje bruto domačega proizvoda (BDP), gospodarstvo celotne EU pa naj bi imelo ničelno rast. Sloveniji pa je komisija za letos napovedala 0,1-odstotno krčenje BDP.

Komentarjev 1
  • Stolp 21:45 24.februar 2012.

    Ma ne! To je bilo pa glede na aktualna gospodarska gibanja zelo težko ugotoviti!