Slovenija
17 ogledov

"Evropa zveni tehnično in anarhistično"

(Foto: BOBO)
1/11
Žurnal24 main
Na večer pred dnevom Evrope se je na Prešernovem trgu odvijala tradicionalna prireditev ob dnevu Evrope. Slavnostni govorniki so bili Zoran Janković, Janez Potočnik in predsednik države dr. Danilo Türk.
Dan Evrope se 9. maja praznuje v spomin na 9. maj 1950, ko je tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman prebral deklaracijo oziroma poziv k združevanju proizvodnje premoga in jekla med evropskimi državami. Deklaracija se je slabo leto dni kasneje, 18. aprila 1951, uresničila v ustanovitvi Evropske skupnosti za premog in jeklo, h kateri so pristopile države Francija, Nemčija, Belgija, Nizozemska, Luksemburg in Italija.

Danes se je na Prešernovem trgu v Ljubljani odvila tradicionalna slovesnost ob dnevu Evrope in prazniku Ljubljane pod geslom Evropa Ljubljani – Ljubljana Evropi, na kateri je slavnostni govornik predsednik republike Danilo Türk, zbrane pa sta nagovorila tudi evropski komisar za okolje Janez Potočnik in ljubljanski župan Zoran Janković.

"Evropa zveni tehnično in anarhistično"
"Evropa je naš skupni dom, naša usoda, še pred nekaj leti tudi naše veliko hrepenenje. Slovenski narod je z Evropo od nekdaj delil njene slabe in dobre trenutke, vse slabe in dobre strani. Evropa je bila vselej in tudi danes mozaik narodov in kultur, a vselej zanimivih v njihovi znani različnosti in presenetljivi podobnosti. Evropo so mnogokrat in mnogi poskušali povezati – versko, kulturno, politično in, žal, nekajkrat tudi z vojaško silo. Evropa je v tej svoji zgodovini spoznala, da nobeno nasilno združevanje ne more biti uspešno. Povezovanje in združevanje je mogoče samo ob polnem upoštevanju dveh predpogojev prostovoljnosti in pragmatičnosti. Seveda pa je tudi tedaj povezovanje in združevanje uspešno samo, če je utemeljeno na dovolj trdni podlagi skupnih vizij in vrednot, " je svoj govor začel predsednik države.

Proces evropske integracije se je začel in napredoval takrat, ko so ga vodili odločni in vizionarski državniki. Take potrebujemo tudi danes, potrebujemo pa še dobro razumevanje globalnega sveta in dobro opredelitev strategij na globalni ravni.
Danilo Türk

Danes ime Evropa po mnenju Türka zveni tehnično in celo anahronistično. "V njenem času pa je zamisel prve evropske skupnosti pomenila diplomatsko revolucijo: z eno potezo je vzpostavila nov model evropskega povezovanja in nov vzorec francosko nemških odnosov, ki so bili tedaj in so še danes jedro evropskih integracij," še dodaja.

Veliko zaslug, da je današnja Evropa takšna, kot je, gre predvsem Evropskim skupnostim in Evropski uniji.

"Naj bo dan Evrope priložnost za razmislek o današnjih nalogah, ki jih moramo opraviti z enako uspešnostjo, s primerljivim učinkom, takšnim, da  se ga bodo prihodnje generacije spominjale s spoštovanjem. Naj živi evropsko povezovanje in proces evropske integracije. Naj bo Slovenija v tem okviru še naprej zgodba o uspehu," je zaključil Danilo Türk.

 

Fotografije s prireditve si lahko ogledate v galeriji.

Med drugim je zbrane na slovesnosti pozdravil ljubljanski župan Zoran Jankovič, nagovoril pa jih je tudi evropski komisar Janez Potočnik. Slednji se je prav tako navezal tudi na finančno in gospodarsko krizo. Marsikaj, kar je bilo v dobrih časih po njegovih besedah mogoče pomesti pod preprogo, je "naplavilo na površje in ne gre drugače, kot da se čim prej soočimo z nujnimi in korenitimi strukturnimi spremembami, tako doma kot širše v Evropi".

Potočnik je prepričan, da je prava pot za to sistematično oblikovanje "solidarne družbe, ki bo cenila in spodbujala razvoj znanja, gradila na nizkoogljični prihodnosti in odgovorno ravnala z danimi naravnimi viri".

 

Za krepitev Evropske unije se je po besedah Potočnika vredno truditi še naprej, saj se je  gradila in se še vedno gradi postopno in preudarno, a potrebujemo močno in enotno unijo. "Takšno, ki bo po meri vseh članic in bo sposobna odločilno prispevati k iskanju odgovorov na številne skupne izzive – tako evropske kot tudi globalne," je dejal Potočnik.

Pripravili izbran umetniški program
Udeleženci  so lahko prisluhnili Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija z dirigentom in solistom Benjaminom Ziervoglom. Glasbeni program so dopolnile izbrane pesmi štirih, Kajetana Koviča, Toneta Pavčka, Janeza Menarta in Cirila Zlobca, ki jih je interpretiral dramski igralec Boris Ostan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.