Slovenija
8 ogledov

Evropi grozi drugi val dolžniške krize

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Evropske države bi lahko sredi tega leta doletel drugi val dolžniške krize, saj bodo zapadle več sto milijard evrov vredne državne in bančne obveznice.

Evropske banke bodo morale v prvem delu leta 2011 odplačati za okoli 400 milijard evrov obveznic, k temu pa je treba dodati za še več kot 500 milijard dolarjev državnih obveznic, poroča britanski časnik Daily Telegraph.

Ustanovitelj podjetja IlliquidX Celestino Amore je za časnik dejal, da višina bančnih in državnih obveznic kaže na to, da smo pred drugim valom dolžniške krize. "To obdobje bi lahko bilo hujše od prejšnjega."

"Vlade so nekoliko upočasnile proces, ampak s tem niso rešile problema. Odplačati ali prodati bo treba za več milijard dolarjev dolgov," je še dejal Amore.

Prejšnji teden je Center za ekonomske in poslovne raziskave sporočil, da lahko novo dolžniško krizo v državah evroobmočja pričakujemo v letu 2011. Izpostavil je predvsem Španijo in Italijo, kjer morajo spomladi refinancirati za več kot 400 milijard evrov obveznic.

Nekatere banke pa so tudi že oblikovale, kot je dejal eden izmed bankirjev, "grde začetne strategije", v upanju, da bodo lahko pomagale svojim strankam pri prodaji njihovih obveznic.

"Mislim, da boste videli, kako bodo vsi hiteli s prodajo obveznic v začetku januarja, saj nihče ne bo hotel tvegati izgub, ne glede na razpoložljivost denarnega sklada," je še dejal bankir.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.