Slovenija
14665 ogledov

Evropska komisija Sloveniji poslala tri opomine

Robert Golob Profimedia
Evropska komisija je danes Sloveniji poslala tri prve opomine, ker treh evropskih direktiv ni do roka prenesla v nacionalno zakonodajo. Gre za zakonodajo na področjih pitne vode, blagovnih znamk in čezmejnega združevanja podjetij.

Dostop do pitne vode

Enega od treh uradnih opominov je Slovenija prejela, ker do 12. januarja letos v lastno zakonodajo ni prenesla prenovljene direktive o pitni vodi. Ta med drugim vključuje posodobljene varnostne standarde in uvaja metodologijo za upravljanje tveganj na področju kakovosti v celotni verigi zagotavljanja vode.

Direktiva, ki je poleg Slovenije v svojo zakonodajo ni preneslo še 19 drugih držav članic, ureja tudi področje uhajanja vode. V njej pa so tudi določbe za izboljšanje dostopa do pitne vode za vse. Pravico do pitne vode ima sicer Slovenija zapisano v ustavi.

Nova definicija blagovne znamke

Drugi opomin se nanaša na direktivo, ki ureja blagovne znamke. Med drugim prinaša novo definicijo blagovne znamke, ki je bolj prilagojena digitalni dobi, in bolj poenotene postopke po vsej EU. Države članice so imele do 14. januarja letos čas, da so v domačo zakonodajo prenesle določbe o postopkih za razveljavitev ali ugotovitev ničnosti blagovne znamke, a jih tega sedem, med njimi Slovenija, ni storilo.

Olajšanje združitev podjetij

Slovenija pa je tudi med 20 članicami, ki v nacionalno zakonodajo do 31. januarja niso prenesle spremenjene direktive o čezmejnih preoblikovanjih, združitvah in delitvah kapitalskih družb, zaradi česar je prav tako prejela prvi opomin. Prenovljena evropska direktiva podjetjem olajšuje združitve, delitve ali selitve znotraj enotnega trga EU, obenem pa preprečuje zlorabe in zagotavlja ohranitev pravic delavcev.

Slovenija in druge članice imajo zdaj na voljo dva meseca, da odgovorijo na uradne opomine in zaključijo prenos direktiv. V nasprotnem primeru lahko komisija nadaljuje postopke za ugotavljanje kršitev prava EU ter jim izda drugi opomin oziroma obrazloženo mnenje. Na koncu pa lahko zadevo predloži tudi Sodišču EU.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 33
  • mirror 20:34 27.marec 2023.

    Golob ne upa poslati v EU ime pitne vode z okusom, ki se bo konzumirala v prestolnici.

  • Šačiri 18:24 27.marec 2023.

    Vlada PADA

  • Hasan 18:03 27.marec 2023.

    Plešemo tralalalalaalalala plešemo in uvažamo migrante lalalalalala