Slovenija
29 ogledov

Evropska komisija zahteva stečaj Elana

gorenjska11.12.08..Begunje.. Elan.. proizvodnja smuci.. foto: Renata skrjanc... Renata Škrjanc
Ker Elan ni sposoben vrniti nedovoljene državne pomoči, Evropska komisija od države zahteva, naj sproži stečaj.

Evropska komisija je na Slovenijo naslovila zahtevo, da v 20 dneh sproži postopke za bankrot Elana, danes poroča časnik Dnevnik. V Bruslju očitno menijo, da bo proizvajalec smuči le tako vrnil 10 milijonov evrov nedovoljene državne pomoči, ki bi jih morala Slovenija od njega izterjati že v začetku minulega leta, ugotavlja časnik.

Evropska komisija naj bi Slovenijo o svoji odločitvi seznanila minuli teden, vendar pa v Ljubljani še ni jasno, kako to izpolniti. Do vračila sredstev namreč ni upravičena država, ampak Kapitalska družba (Kad) in Triglav Naložbe.

Ministrstvo za finance: komisija zahteva pojasnila!

Na ministrstvu za finance priznavajo, da so s komisije v prvi polovici avgusta prejeli dopis, v katerem komisija terja konkretne pojasnila, kako bo izvedeno vračilo nedovoljene pomoči.  Minister Uroš Čufer pa uradno menda z novico še ni seznanil nikogar od ključnih akterjev. Na to temo naj bi v prihodnjih dneh potekalo več sestankov. V Evropski komisiji dodajajo, da so glede te zadeve s Slovenijo v stiku. Ker pa da postopek prodaje ni bil zaključen v predvidenem roku, želi komisija "podrobna pojasnila glede preglednosti vodenja prodaje, ki jih bo ministrstvo posredovalo komisiji", dodajajo na ministrstvu. "Prodajo podjetja izvajajo njegovi lastniki, ki so dali to pomoč in so ustrezno obveščeni o vseh vprašanjih Evropske komisije v zvezi s prodajo oziroma vračilom nedovoljene državne pomoči," še pravijo.

Evropska komisija je septembra 2012 odločila, da je šlo pri 10 milijonih evrov državne pomoči Elanu za nedovoljeno pomoč. Država bi morala sredstva izterjati v štirih mesecih, vendar Elan sredstev nima.

Potrebna sredstva naj bi družba dobila z vstopom novega zasebnega vlagatelja, s čimer so se v komisiji očitno strinjali in niso pritiskali, sedanjo odločitev pa je po navedbah časnika najverjetneje sprožil zastoj v privatizaciji.

Izterjava bi sprožila stečaj

Vprašanje je, kako naj Slovenija sploh izpolni zahtevo komisije. Izterjava sredstev bi Elan potisnila v plačilno nesposobnost in posledično stečaj. Druga možnost bi bila, da bi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) svoje terjatve do Elana v višini 10 milijonov evrov pretvorila v kapital, a bi pri tem lahko spet šlo za nedovoljeno državno pomoč.

Komisija naj bi sicer dvomila, da je Elan sposoben dolgoročno preživeti na trgu. Dnevnik pa opozarja, da odločitev vzbuja občutek, da je Slovenija znova poligon za testiranje strogih ukrepov, ki bi jih Bruselj veliko težje uveljavil v politično močnejših članicah povezave.

Prav tako naj bi odločitev komisije nastala pod lobističnim pritiskom avstrijsko-švicarske družbe Cameva, ki je bilo eden od dveh interesentov v zadnjem poskusu prodaje Elana. Podjetje naj bi imelo ves čas v mislih, da bo do Elana v morebitnem stečajnem postopku do Elana prišlo bistveno ceneje. V vmesnem času je sicer od namere za vstop v Elan odstopilo.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 18:59 20.avgust 2014.

    Kaj se čaka . Takojšen sestanek lastnikov in odločitev o javni dokapitalizaciji 10.000.000 € . Zgleda da je enim boljše da ga kupijo na licitaciji in zaprejo proizvodnjo !!!!

  • maresem 10:29 20.avgust 2014.

    Vsaka čast... kar našim kretenom ni uspelo spraviti na smetišče, bo pa evropi. Najbolje je bankrot ali stečaj države.