Slovenija
10 ogledov

Evropska unija sprejela proračun

Evri evro foto istock Žurnal24 main
Proračun za leto 2008 prvič doslej predvideva več izdatkov za ukrepe za večjo rast in zaposlovanje ter kohezijo v primerjavi s kmetijstvom in razvojem podeželja.

Evropski parlament je na zasedanju v Strasbourgu sprejel proračun Evropske unije za leto 2008, ki bo nekoliko višji od letošnjega. Odobrene pravice za prevzem obveznosti znašajo 129,1 milijarde evrov oziroma 1,03 odstotka bruto nacionalnega dohodka (BND) EU, dejanska plačila – ta so po pravilu nižja od odobrenih pravic – pa 120,3 milijarde evrov ali 0,96 odstotka BND EU.

Pravice oziroma obveznosti se bodo povečale za 2,2 odstotka, plačila pa za 5,7 odstotka, je sporočila Evropska komisija, ki je z izglasovanim proračunom tudi zelo zadovoljna.

Poročevalca parlamenta Kyösti Virrankoski (ALDE) in Ville Itälä (EPP-ED) sta v pogajanjih dosegla spremembe predvsem pri postavkah za satelitsko navigacijski sistem Galileo in Evropski inštitut za tehnologijo, kar je bilo povezano tudi s spremembami financiranja skupne zunanje in varnostne politike. Za SZVP bo namenjenih 285 milijonov evrov, kar je za 125 milijonov več kot letos, za dejavnosti izven EU – gre predvsem za Kosovo in Palestino – pa 70 milijonov evrov.

Proračun 2008 torej prvič doslej predvideva več izdatkov za ukrepe za večjo rast in zaposlovanje ter kohezijo v primerjavi s kmetijstvom in razvojem podeželja, kar je Evropska komisija predlagala tudi v svojem predhodnem predlogu proračuna maja letos.

Obveznosti za spodbujanje konkurenčnosti in kohezijsko politiko znašajo 58 milijard. Neposredno bo spodbujanju konkurenčnosti namenjenih 11,1 milijarde evrov, od tega bo rekordnih 6,1 milijarde šlo za investicije v raziskave, kar je za 11 odstotkov več kot letos. Obveznosti za kmetijstvo in podeželje znašajo 55 milijard.

Za področje državljanstva, svobode in varnosti, torej notranjih zadev in pravosodja, bo skupno namenjenih 1,3 milijarde evrov. V tem okviru bo 24 odstotkov več sredstev namenjenih upravljanju z migracijskimi tokovi, 14 odstotkov več pa varstvu potrošnikov in zdravju.

7,3 milijarde evrov bo šlo za zunanjo politiko. Ta sredstva so med drugim namenjena evropski sosedski politiki ter instrumentom stabilnosti. Za predpristopno pomoč je namenjenih za desetino več sredstev. Prav toliko denarja – 7,3 milijarde evrov – bo šlo še za administracijo.

Predsednik parlamenta bo proračun dokončno razglasil prihodnji teden, saj se danes udeležuje slavja ob podpisu nove reformne pogodbe EU v Lizboni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.