Slovenija
192 ogledov

Evropske države napovedujejo nižanje davkov za e-knjige, Slovenija pa ...

E-knjiga Profimedias
Evropska komisija je popustila in napoveduje, da bo državam omogočila, da znižajo davek na e-knjige. Bomo tudi v Sloveniji dočakali nižje cene e-knjig, ki zdaj stanje skorajda enako kot tiskane?

Evropska komisija je v tem mesecu končno popustila in predstavila predlog sprememb, ki bo državam omogočal - če bodo to želele - znižanje davka za e-knjige, e-časopise in e-revije. Vse te vsebine so sedaj obdavčene z višjo davčno stopnjo, čeprav so njihove tiskane različice deležne olajšav. Namesto 22-odstotnega DDV se zanje plačuje 9,5-odstotka.

V nasprotju z evropskimi pravili sta pred tem vsem knjigam znižala davke že Luksemburg in Francija, po napovedi sprememb, pa so evropske države že začele napovedovati nižanje DDV. Španski finančni minister Luis de Guindos je na primer v torek napovedal, da bodo po novem namesto 21-odstotnega davka plačevali le štiri odstotnega.

Ministrstvo za kulturo za znižanje, na financah še skrivnostni

Kaj pa Slovenija? Na ministrstvu za kulturo so za nižje obdavčenje, a dodajajo, da je davek v domeni ministrstva pod vodstvom Mateje Vraničar Erman. Tam pa odgovarjajo, da pozdravljajo napredek Evropske komisije.

"Zakonodajni predlogi bodo zdaj predloženi Evropskemu parlamentu in Svetu ter pristojnim delovnim skupinam za davčna vprašanja v obravnavo. Šele po sprejemu zakonodaje na Svetu EU bodo vzpostavljeni pogoji za morebitno spremembo nacionalne zakonodaje," še navajajo na finančnem ministrstvu, kjer pa niso odgovorili na naše vprašanje, ali so uvedbi nižjega davka tudi naklonjeni.

Si lahko obetamo nižje cene e-knjig?

"Evropski komisiji ne verjamem," je do predloga, ki ga sicer čaka še dolga pot, nezaupljiv direktor založbe Sanje Rok Zavrtanik, ki upa, da se v tej pobudi ne skriva še ena podpast, ter, denimo, avtorjem in založnikom naložila še dodatne administrativne obveznosti. "Še manj pa verjamem predstavnikom slovenskih institucij, saj jih vidimo predvsem kot udvorljive služabnike prav tistega kapitala, ki ta leta razbija in uničuje vse vrste dostojanstvo posameznikov in kultur po vsem svetu. Kot izdajalce tradicij upora, ki so skozi kulturo, ustvarjalnost in knjigo omogočile slovenskemu ljudstvu, da je prišlo do države," je oster Zavrtanik in nadaljuje, da prihaja čas, ko bo prevladalo zavedanje, da je sleherni davek na ustvarjalno delo in knjigo oblika neposredne cenzure.

Do napovedi so previdni tudi v Mladinski knjigi. A je Rok Gregorin, analitik v založbi Mladinska knjiga, vseeno napovedal, da ob morebitnem znižanju dajatev lahko pričakujemo spremembe v cenovnih politikah.

"Sedaj e-knjige v Sloveniji stanejo enako kot mehko vezane knjige za množični trg, pri tem pa moramo omeniti, da so avtorske pravice za prevodne e-knjige višje kot za tiskane knjige," je na vprašanje o višini cen e-knjig pojasnil še Gregorin in dodal, da bolj kot Evropska komisija razmere na splošnem knjižnem trgu določajo drugi dejavniki, kot sta na primer kupna moč ljudi in zmožnost založnikov, da na trg pošljejo zanimive izdelke. Ob tem pa ne morejo slediti Amazonu in njegovi cenovni politiki, saj bi tako izključevali sami sebe.

Kot navaja še analitik Mladinske knjige je v Sloveniji pot do uveljavitve e-knjig še dolga, na porabo knjig na splošno na našem trgu (in njeno razširjenost) pa nižja cena e-knjige v Sloveniji naj ne bi vplivala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.