Slovenija
23 ogledov

Evropske pomoči za Vegrad ne bo

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Zaradi neizpolnjevanja pogojev za pridobitev sredstev iz Evropskega sklada za prilagoditev globalizaciji (ESPG) Svetlikovo ministrstvo v primeru Vegrada in Preventa ne bo oddalo vloge.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, ki ga vodi Ivan Svetlik, so za zurnal24.si zapisali, da je bil ESPG ustanovljen predvsem za pomoč delavcem, ki postanejo presežni delavci zaradi posledic globalizacije oziroma strukturnih sprememb.

Evropska pomoč Murinim delavcem

Evropska komisija je oktobra letos za iskanje novih zaposlitev, spodbujanje podjetništva in samozaposlovanja nekdanjim 2554 delavcem Mure odobrila 2,25 milijona evrov pomoči.

Družbi Vegrad in Prevent tako ne izpolnjujejta ključnih pogojev za črpanje sredstev, "saj ni mogoče dokazati neposredne in jasne povezave med presežnimi delavci ter finančno in gospodarsko krizo".

Katere pogoje mora država še izpolnjevati:

– če je bilo vsaj 500 presežnih delavcev v obdobju štirih mesecev v podjetju v državi članici, vključno z delavci, ki postanejo presežni pri dobaviteljih ali proizvajalcih v poproizvodni fazi;

– če je bilo vsaj 500 presežnih delavcev v obdobju devetih mesecev, zlasti v malih in srednje velikih podjetjih, v oddelku NACE 2 v eni regiji ali v dveh sosednjih regijah po ravni NUTS II;

– če je bilo na majhnih trgih dela ali v izrednih okoliščinah, kadar odpuščanje delavcev resno vpliva na zaposlenost in lokalno gospodarstvo.

Kacin kritičen
Slovenski poslanec v Evropskem parlamentu Jelko Kacin je bil v petek kritičen do slovenskih oblasti, da ne oddajo vlog za evropsko pomoč.

"Naša vlada se vede preveč perfekcionistično,"
je Kacin v petek za zurnal24.si povedal po telefonu in pojasnil, da je vlogo, ko je enkrat vložena, mogoče dopolnjevati z novimi dejstvi, da pa je predvsem pomembno, da Evropska komisija vlogo dobi in se z njo ukvarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.