Slovenija
0 ogledov

Evropski parlament obžaluje definicijo družine

Evropska unija, Evropa EPA
Evropski poslanec Jelko Kacin opozarja, da Evropski parlament obžaluje omejujočo definicijo družine, ki jo uporabljajo nekatere države članice, da bi zanikale pravice istospolnih staršev in njihovih otrok.

Evropski parlament je danes na plenarnem zasedanju potrdil poročilo Sophie in 't Veld o enakosti moških in žensk. Del poročila je tudi stališče in spoznanje, da EP z njim priznava, da so "družine v EU različne in vključujejo različnospolne in istospolne starše, ki si zaslužijo enako zaščito na ravni nacionalnih zakonodaj in evropske zakonodaje", je izpostavil evropski poslanec Jelko Kacin (LDS), ki je poročilo tudi podprl. "Če smo v predreferendumski kampanji potrebovali jasno stališče EU, ga od danes zagotovo imamo," je po glasovanju dejal Kacin.

Zaskrbljena je tudi Kleva

Tudi evropska poslanka Mojca Kleva (SD) je skupaj z nekaterimi poslankami in poslanci v pisnem vprašanju komisiji izrazila zaskrbljenost nad vplivom omejevalnih opredelitev "družine" na pravo Evropske unije. Madžarski parlament je namreč nedavno sprejel zakon o varstvu družine, v katerem je opredelitev pojma "družina" zapisana kot zakonska zveza med moškim in žensko, to opredelitev pa bodo Madžari uporabljali v celotnem madžarskem pravnem sistemu.

"Evropska komisija v svojem odgovoru pojasnjuje, da družinsko pravo ostaja v pristojnosti držav članic, vendar le pod pogojem, da upoštevajo nediskriminatorna načela Listine Evropske unije o temeljnih pravicah pri izvajanju prava EU," je v sporočilu za javnost zapisala Kleva. V luči slovenske kampanje pred referendumom o družinskem zakoniku pa poudarja, da so "nepravilnosti, ki se pojavljajo v državah članicah", pod budnim očesom Evropske unije.

Komentarjev 1
  • Stolp 18:49 13.marec 2012.

    No. še niste klerikalni homofobi zagnali svoje lajne o tem kako bo novi Družinski zakonik omogočil trgovanje z otroki in bla bla bla!