Slovenija
2716 ogledov

Zelena luč evropskih poslancev. Konec spleta, kot ga poznamo?

računalnik internet splet Boštjan Tacol
Evropski poslanci so sprejeli predlog direktive o avtorskih pravicah na digitalnem trgu.

Za predlog direktive je glasovalo 438 poslancev, 226 jih je bilo proti. Kot je dejal glavni poročevalec parlamenta Axel Voss po glasovanju, je to dober znak za kreativno industrijo v Evropi. Evropski parlament je tako odprl pot za pogajanja s Svetom in Evropsko komisijo o končnem besedilu direktive. Pogajanja lahko trajajo več mesecev, Evropski parlament pa bo nato glasoval še o končnem besedilu.

K direktivi so poslanci od julijskega glasovanja na plenarnem zasedanju, ko je bil predlog zavrnjen, vložili približno 200 dopolnil, kar predstavlja več kot četrtino poslancev v Evropskem parlamentu. Številna so bila med seboj zelo podobna ali celo identična.

Grožnja za svobodni internet?

Voss iz Evropske ljudske stranke (EPP) je v torek na razpravi branil svoj kompromisni predlog ter pozval h konstruktivnemu sodelovanju, saj se je, kot je dejal, treba postaviti na stran umetnikov in ustvarjalcev. Po njegovi oceni direktiva ne ogroža svobodnega interneta in ne vodi v cenzuro, želi pa vzpostaviti ravnotežje med ustvarjalci in večjimi spletnimi platformami, ki se okoriščajo na njihov račun.

Evropski poslanci so sicer na torkovi razpravi med drugim opozarjali, da je 20 členov direktive zastavljenih preohlapno, kar bi lahko omogočilo spletnim gigantom, da še naprej izkoriščajo ustvarjalce, na drugi strani pa se bojijo za uporabnike spleta, da bodo njihove pravice omejene.

Zagovorniki direktive pa so predvsem pozivali k temu, da je treba končno nekaj ukreniti na tem področju, da se zaščiti avtorje in tudi omeji tehnološke gigante.

Namen direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu je, da bi ustvarjalci kreativne industrije - glasbe, filmov ali novic - dobili pravična nadomestila za svoja dela v digitalnem okolju. Voss poudarja, da Evropa potrebuje zakonodajo, ki bo uravnotežila razmerje med lastniki avtorskih pravic in platformami, ki uporabljajo avtorska dela na spletu, ne da bi avtorji pri tem dobili kakršnokoli nadomestilo.

"Očitno se internet spreminja v filternet"

"Žal so bili danes predlogi, ki bi lahko odpravili ključne pomanjkljivosti direktive o avtorskih pravicah, zavrnjeni. Sprejetih je bilo zgolj nekaj kozmetičnih popravkov, ki ne odpravljajo ključnih težav," se je na sprejetje predloga odzval evropski poslanec Igor Šoltes. Kot ravi, se vsi zavzemajo za ustrezno in pošteno zaščito avtorjev in ustvarjalcev, a ne s tako nejasnimi, nedorečenimi in slabo zastavljenimi predpisi.

"Nalagani filtri, ki bodo po načelih velikega brata nadzirali vse naše objave na spletu, očitno postajajo realnost. Sprašujem se, ali je s tem konec interneta, kot ga poznamo, saj se očitno spreminja v filternet? In kaj to pomeni za  našo zasebnost, svobodo govora in pravico do znanja? Tukaj je mnogo preveč vprašanj in dilem, odgovorov pa žal zelo malo," je dodal Šoltes. 

Evropski parlament je tako preslišal tudi opozorila poročevalca OZN, da lahko pride do vzpostavitve režima aktivnega nadzora in predhodne cenzure vsebine uporabnikov, kar je v neskladju z mednarodnimi standardi. "Žal je Evropski parlament vsa ta opozorila preslišal, slišal pa ni niti kritik akademske skupnosti, raziskovalcev, izobraževalnih inštitucij, knjižničarjev, strokovnjakov digitalnih tehnologij in drugih. Resnično se bojim, da direktiva ne dosega tako želenega ravnotežja med zaščito avtorjev na eni strani in pravico do svobodnega interneta in zasebnostjo na drugi strani, zato bo težko dosegla svoj pravi namen," meni Šoltes.

Internet | Avtor: Profimedias Profimedias

Nič več memov in gifov?

Kritiki nasprotujejo predvsem 11. in 13. členu direktive. Slednji spletnim platformam nalaga, da bdijo nad svojimi uporabniki in njihovimi vsebinami ter že pred objavo s samodejnimi filtri blokirajo njihove objave že zgolj ob sumu kršitev avtorskih pravic. To so poimenovali kot prikrito cenzuro, ki bo zavirala razpravo na internetu in onemogočila objavo vsebin, kot so memi, gifi in parodije. 11. člen pa po navedbah nasprotnikov vzpostavlja davek na povezave in tako omejuje posameznikovo pravico do deljenja spletnih povezav.

Med drugim se je pojavila tudi bojazen, da bodo spletni giganti v vsakem primeru kovali dobiček, bodisi da ohranijo status quo ali pa bodo ob sprejetju manjšim podjetjem prodajali svoje algoritme za filtriranje, da bodo vsebine v skladu z direktivo.

Reforma avtorskega prava EU je bila pred evropskimi poslanci sicer ponovno, ker so v začetku julija zavrnili začetek medinstitucionalnih pogajanj z Evropsko komisijo in Svetom EU na podlagi besedila, ki ga je sprejel odbor za pravne zadeve. Proti pogajalskemu mandatu je julija glasovalo 318 poslancev, za jih je bilo 278, 31 pa se jih je vzdržalo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • puys 16:51 12.september 2018.

    EU je vedno večja greznica. Čas je za odhod.

  • Avatar Maja Kajza
    marelica 15:30 12.september 2018.

    google je ze do sedaj oklestil polovico podatkov.