Slovenija
18 ogledov

Evropski svet odgovoril Pahorju

10102007_bobo_ribic_morje_jadran_edited-1 Žurnal24 main
Evropski svet je zaskrbljen zaradi odločitve Hrvaške o uveljavitvi ekološke in ribolovne cone s 1. januarjem 2008 za članice EU in bo to vprašanje pozorno spremljal še naprej.

Obenem pa opozarja sklepe Evropskega sveta iz junija 2004, k spoštovanju katerih je Hrvaška zavezana, je zapisano v pisnem odgovoru Sveta EU na vprašanje evropskega poslanca iz Slovenije Boruta Pahorja.

Pahor je vprašanje, kako se bo odzval Svet EU, če se bo ob koncu leta 2007 izkazalo, da bo Hrvaška uresničila enostransko odločitev o uvedbi ekološko-ribolovne cone, ki naj bi začela veljati 1. januarja 2008, zastavil 4. oktobra.

V odgovoru je Evropski svet zapisal, da je hrvaška odločitev o uveljavitvi cone za članice EU " v nasprotju s sklepi Evropskega sveta z dne 17. in 18. junija 2004". V omenjenih sklepih so evropski voditelji potrdili, da so seznanjeni z odločitvijo Hrvaške, da za države članice EU ne bo veljal noben vidik ekološko-ribolovne cone, in pozdravili sporazum o tem, ki so ga Italija, Slovenija in Hrvaška dosegle na tristranskem srečanju v Bruslju 4. junija 2004.

Pogajalski okvir Hrvaško zavezuje, da v celoti spoštuje omenjene sklepe Evropskega sveta, je še zapisano v odgovoru Pahorju. Predsedstvo Sveta EU v njem še ugotavlja, da srečanja med vpletenimi stranmi, na katerih naj bi poiskali zadovoljivo rešitev, doslej niso obrodila sadov.

Ob tem predsedstvo še poudarja, da je EU Hrvaško že večkrat opozorila na morebitne posledice, ki bi jih enostranska uvedba ekološke in ribolovne cone utegnila imeti na njena pristopna pogajanja z unijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.