Slovenija
6728 ogledov

Evropski zdravniki pozivajo Golobovo vlado

Zdravniki Profimedia
Skrb za slovenske zdravnike in bolnike.

Zdravniški sindikat Fides je danes obiskal predsednik Evropske federacije zaposlenih zdravnikov (Fems) Joao de Deus. Opozoril je, da ga skrbi za slovenske zdravnike in bolnike, ki so v nevarnosti, da zaradi neresnosti slovenske vlade izgubijo privilegij javnega zdravstva. Vlado je pozval, naj resno pristopi k pogajanjem s Fidesom.

V federaciji Fems so seznanjeni s situacijo v Sloveniji in Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides v prizadevanjih za boljše razmere v javnem zdravstvu, brezpogojno podpirajo, so sporočili s sindikata.

De Deus je ob obisku poudaril, da so imeli lansko leto tudi na Portugalskem podobno situacijo. "Veliko zdravnikov se je zaradi slabih razmer odločilo, da svojo kariero nadaljujejo v tujini, ker so tam boljše razmere za delo," so njegove besede povzeli v Fidesu.

Kot je povedal, je to zdravnike prisililo, da se začnejo zavzemati za boljši portugalski javni zdravstveni sistem. Na Portugalskem lahko po njegovih besedah zdravnik opravi največ 150 nadur dela na leto. Večina zdravnikov je vedno opravila precej več nadur kot to, vendar so zaradi tega bili utrujeni. Posledično niso trpeli samo zdravniki, pač pa tudi bolniki, saj je bilo zaradi preobremenjenosti več možnosti za napake. Ko so se zdravniki odločili, da bodo po opravljenih 150 nadurah opravljali samo še redno delo, je nastal kolaps sistema, je pojasnil.

To je vodilo do zaprtja več urgentnih centrov po državi, saj ni bilo več oseb, ki bi opravljale zdravniško delo. "Šele ko se je zgodila ta skrajnost, se je portugalska vlada začela iskreno pogajati s sindikati v zdravstvu. Lani smo tako dosegli boljše delovne pogoje, ki sledijo evropski direktivi o delovnem času, in boljše plače. Letos se pogovori nadaljujejo," je po navedbah Fidesa povedal De Deus.

Slovenski vladi svetuje, naj bo previdna, saj bo lahko postala glavni krivec za padec slovenskega zdravstvenega sistema, če se ne bo resno pogajala in ne bo spoštovala zdravnikov in zdravstvenih delavcev.

"Če javnega zdravstvenega sistema ne bo več, za vladne predstavnike to verjetno ne bo težava, saj si lahko privoščijo zdravljenje v zasebnih klinikah. Težava bo za ljudi, ki so odvisni od javnega zdravstva. Boj zdravnikov morajo zato razumeti tudi vsi državljani. Medtem ko se zdravniki borijo za boljše delovne pogoje, se istočasno borijo tudi za boljšo zdravstveno obravnavo vseh bolnikov. To mora javnost razumeti," je poudaril.

Fides stavka od 15. januarja. Zahteva za ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

stavka zdravnikov Slovenija Zdravniki: Vlada je prikrivala, kaj pripravlja! Ljubljana 02.10.08, onkoloski institut, bolniki, pacijenti, cakalnica, zdravniki Slovenija O nečem se pa vlada in zdravniki le strinjajo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 42
  • andrija 10:46 23.marec 2024.

    golobu se fučka,zdravnikom se fučka smo videli med corono zaklenjene in prazne čakalnice

  • Pepe007 08:45 22.marec 2024.

    Fidesove zahteve niso samo v zvezi s plačami. "Novinarji", boste opravljali svoje delo? Pa tudi, če bi bile samo v zvezi s plačami. Zdravnik bi vseeno moral biti plačan bolje kot nekdo, ki dela v državni energetiki s srednjo šolo ...prikaži več in proti zdravniku praktično nima nadur. Ampak težko bo kdo našim bedakom v vladi in na ministrstvu kaj dopovedal.

  • BenX 08:27 22.marec 2024.

    Ljubi dohtarju, COVID vam ne bo nikoli pozabljen! Pokazali ste vašo strokovnost in pokazali ste za koga se zavzemate in komu služite. Marš...