Slovenija
56 ogledov

Evrski kovanec za rojstni dan

Ob 200-letnici je Jože Bavcon posebej ponosen na dvoevrski kovanec. (Foto: Dejan Žurnal24 main
Botanični vrt. Zbirajo denar za obnovo in rastline.

Na kovancu za dva evra, ki je izšel ob 200-letnici Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani, bo slovenski redovni endemit, rastlina hladnikija, je povedal direktor vrta Jože Bavcon. Z milijonom kosov se bo sicer plačevalo po vsem evroobmočju, saj ne gre za zbirateljske kovance. Kovanec pa je pomemben tudi zato, ker ni bilo na evru še nikoli botaničnega vrta, je poudaril Bavcon.

Ob okrogli obletnici so v vrtu pripravili tudi simpozij, kamor so povabili predstavnike botaničnih vrtov iz Evrope in na katerem so govorili o različnih projektih. Predstavili so slovenske vrtove in svetovno organizacijo botaničnih vrtov, v kateri jih je združenih več kot 2.600.

Bavcon je predstavil tudi donatorje vrta, saj za obnovo starega rastlinjaka še vedno potrebujejo okoli sto tisoč evrov. Zbrati pa morajo tudi okoli 25 tisoč evrov za nakup rastlin za nov rastlinjak, ki ga že gradijo. Zbrali so že okoli četrtino sredstev za obnovo starega rastlinjaka, akcija pa še traja.

Novi rastlinjak bo po napovedih Bavcona verjetno zgrajen do jeseni. Gradnjo, vredno okoli milijon evrov, pa prek Univerze v Ljubljani financira ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.